Az év első elektronikai kiállításán a Pentax is előrukkolt újdonságaival. Az Optio A10 és E10 a fotózással ismerkedők számára készültek: megfizethető árú kompakt gépek, amiket bárhova magunkkal vihetünk.

A Pentax Optio A10 az első gép a gyártó kínálatában, amelyik nyolc megapixeles felbontású fényképek készítésére képes. A képérzékelő érdekessége a beépített Shake Reduction System elnevezésű képstabilizátor: a kézremegést nem az optika, hanem a CCD mozgása korrigálja.

Az A10-ben megtalálhatók a szokásos előre programozott témamódok, de haladóbbak manuálisan is beállíthatják a kívánt expozíciós értékeket. A fényképező lithium-ion akkumulátorral működik, az elkészült képeket pedig egy 2,5 collos képátlójú LCD-n ellenőrizhetjük. Videókat 640x480 felbontásban, MPEG4 tömörítéssel tud rögzíteni a gép 30 képkocka/mp-es sebesség mellett.

Forrás: [origo]
Pentax Optio A10

Az Optio E10 a könnyű használhatóságot helyezi előtérbe, tehát automata funkciók bőséggel találhatók benne. Képérzékelője 6 megapixeles felbontású, objektívje 3-szoros zoomátfogású. Az E10 szabványos AA típusú ceruzaelemekkel használható, LCD-je 2,4 collos átmérőjű. Mozgóképek készítésére is alkalmas, 320x240 felbontásban, s 20 képkocka/mp sebességgel.

Mindkét fényképezőgép rendelkezik PictBridge támogatással a PC nélküli nyomtatáshoz, képrögzítéshez pedig SD-memóriakártya használható a beépített 24, illetve 10 megabájtos tároló mellett. Az Optio A10 ajánlott ára 350 dollár, azaz 75 ezer forint, az E10 ennek körülbelül a feléért, 200 dollárért, vagyis 43 ezer forintért lesz kapható februártól.

Forrás: [origo]
Pentax Optio E10