Az Európai Unió 25 tagországában  Litvánia, és Csehország után Magyarországon volt a legalacsonyabb a háztartások internet-hozzáférése tavaly az első negyedévben az Eurostat csütörtökön közzétett adatai szerint. A vállalatok internet-kapcsolódását tekintve is a sereghajtók között volt Magyarország, csak Lettországban volt kisebb az arány.

Az Eurostat adatai szerint a 25 tagállamban (plusz Norvégiában és Izlandon) a háztartások 48 százalékának volt internet-hozzáférése 2005 első negyedében, 23 százalék rendelkezett szélessávú kapcsolattal. Ugyanebben az időszakban a vállalatok 91 százaléka kapcsolódott a világhálóra, és 63 százaléknak volt szélessávú hozzáférése.

A háztartások hozzáférését tekintve az átlag nagy eltéréseket takar: a világháló használatában Litvániában volt a legalacsonyabb az arány, 16 százalék, Csehországban 19 százalék, Magyarországon és Görögországban 22 százalék, Szlovákiában 23 százalék. Hollandiában volt a legmagasabb az arány, 78 százalék, Luxemburgban 77 százalék, Dániában 75 százalék, Svédországban 73 százalék.

A vállalatok internet-kapcsolódását tekintve Finnország vezette a sort 2005 első negyedében, 98 százalékkal, Dániában 97 százalék, Szlovéniában és Svédországban egyaránt 96 százalék volt az arány. Kilencven százaléknál alacsonyabb vállalati internet-kapcsolódást csak Lettországban (75 százalék), Magyarországon (78 százalék), Cipruson (85 százalék), Litvániában(86 százalék) és Lengyelországban (87 százalék) jegyeztek fel.