Kipróbáltunk két olyan telefont, amelyek elsősorban extravagáns külsejükkel igyekeznek hódítani: a Motorola kavicstelefonját és az LG nemrég bemutatott csokimobilját.

Nézze meg videónkat a két mobiltelefonról!

Tegye a kezét a szívére és válaszoljon az alábbi kérdésre: a tudása vagy a külseje szerint választ magának mobiltelefont? A gyártók egyre több funkciót zsúfolnak készülékeikbe: a mobil képes fényképezni, zenét lejátszani, lehet rajta internetezni, e-mailezni, az okostelefonok pedig már egyszerűbb irodai alkalmazásokat is futtatnak. A mobiltelefon viszont elsősorban még mindig mobiltelefon, és a legtöbb felhasználó alapfunkciójának megfelelően beszélgetésre használja.

Ilyenkor is bejön viszont az extravagáns dizájn, hiszen még ha a mobilozó nem tudja is kihasználni készüléke minden funkcióját, akkor is mindenki látja, milyen stílusos kis készüléket húz elő zsebéből/táskájából. Az amerikai Motorola és a koreai LG erre az igényre apellálva indította útjára saját dizájnos sorozatát, amelyek egy-egy példányát szemügyre vettük.

Kavics masszív, de elegáns külsővel...

A Motorola U6-os PEBL-t első látásra lekavicsoztuk, bár ha a hagyományos megnevezésnél maradunk, akkor ez egy kagylóforma telefon. A készüléknek viszont a gyártó is a kavics-imázzsal szeretne egyedi arculatot adni: a sötét burkolat a megszilárdult láva színét idézi, és a kis, masszív telefon súlya miatt is olyan, mintha az ember egy követ venne a kezébe.

Forrás: [origo]
Egy csatlakozó mindenhez

Ezt a masszív benyomást erősíti a gumis tapintású, matt burkolat, amin jól mutat a mindig jól olvasható, fekete alapon világos karaktereket tartalmazó kijelző. A telefont kicsit ékszerszerűvé teszi a fedél csuklójának krómozott borítása, ami szépen ki is egészíti a sötét burkolatot. Egy kicsit erősen dolgozik: a fedelet simán, hangtalanul, de határozottan pattintja fel, elsőre majdnem ki is rántotta a telefont tenyerünkből.

A nyitás trükkjére viszont nem jöttünk rá elsőre, és a fedelet az ujjunkkal próbáltuk felfeszíteni, pedig sokkal elegánsabb a megoldás: finoman meg kell húzni kicsit a felső részt, és a kavics máris feltárul. Ennél jobban csak becsukni esik jobban a telefont, ami finom kattanással záródik le.

...és high-tech belsővel

Forrás: [origo]
Fémes belső

Ha már kinyitottuk, nézzük inkább, mit rejt a kavics belseje. A billentyűzet a Motorola újabb telefonjairól ismerős fényes, maratott alumínium lap, amelyen nincsenek kiemelkedő gombok, csupán hullámos barázdái és apró bütykök segítenek eligazodni az ujjaknak. Ez az egyedi kezelőfelület a gyártó RAZR nevű pengemobilján mutatkozott be, és bár használata igényel némi megszokást, első ellenérzésünkkel ellentétben egyáltalán nem kényelmetlen. A fényes alumínium viszont nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat, így célszerű a telefont rendszeresen tisztogatni.

A készülék normál méretű belső kijelzője kicsit elvész a fedlap belső oldalán, de fényerejének köszönhetően nagyon jól látható. A képernyőt egy fényes műanyag borítás takarja, ami erősen tükröződik - maximum ez lehet zavaró használat közben. A menü grafikája is a high-tech atmoszférát sugározza: a keretek fémes felületeket imitálnak, és az animált ikonoknak köszönhetően úgy néz ki, mintha egy sci-fi rajzfilm képkockái elevenednének meg előttünk. Egészében tetszetős kialakítás, és gyors is - csak érzésünk szerint egy kicsit túlbonyolították a menürendszert.