A digitális műsorszórás bevezetésével Magyarországon akár 30-40 országos földfelszíni sugárzású, digitális televízió és több mint 20 új rádiócsatorna működésére nyílik lehetőség - jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke hétfőn.

Magyarország számára akár 30-40 földfelszíni sugárzású digitális televízió- és több új rádiócsatorna működtetését teszi lehetővé az elmúlt hét végén Genfben, az RRC06 nevű nemzetközi frekvenciaelosztó értekezleten aláírt egyezmény - közölte Pataki Dániel, az NHH elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón.

A több éves előkészítést követően a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által szervezett regionális távközlési értekezleten véglegesítették azt a földfelszíni digitális frekvenciatervet, amely mintegy 40-50 évre meghatározza, hogy Magyarország milyen tartományt használhat.

Pataki Dániel elmondta: a digitális adás sokkal jobb minőségű vételt hoz magával, s élénkíti a szolgáltatói versenyt is. Mivel jelenleg az országban három analóg földfelszíni televíziós adás van, s hat országos rádió működik, a megnövekedő kapacitás várhatóan fokozza majd a piaci versenyt a tévés cégek körében.

Az elnök közölte: jelenleg a magyar háztartások 16 százalékában van vezetékes internet és 98 százalékában televízió. Egy magyar ember hétköznap átlagosan négy órát, hét végén pedig öt órát nézi a műsort.A háztartások mintegy 52 százalékában kábeltévével rendelkezik, 13 százaléka műholdon keresztül veszi az adást, míg mintegy egyharmaduk földfelszíni, analóg műsort néz és tetőantennával fogja jeleket.

Az Európai Unió irányelve szerint a tagországoknak 2012 elejéig kell áttérni a digitális műsorszórásra, ekkor a jelenleg használatos analóg televíziós műsortovábbítás megszűnik, míg a most is működő rádióadások megmaradhatnak. Az új típusú műsorok vétele megfelelő adapterekkel régebbi tévékészülékekkel is megoldható lesz, míg a DVB-T nevű szabványt támogató legújabb modellekkel közvetlenül foghatók a jobb minőségű adások. A digitális adások vételére alkalmas eszközzel jelenleg három közszolgálati adó kísérleti adását lehet fogni hazánk területének mintegy húsz százalékán.

Korábban Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter úgy nyilatkozott: Magyarországon a digitális műsorszórás elterjedését gátolja, hogy nem született róla törvény. Ennek hátterében részben az országgyűlési képviselők kétharmados szavazatával módosítható médiatörvény áll, mivel e hatályban lévő jogszabály szerint nem lehet lebonyolítani a frekvencia-pályáztatást.

Az NHH most abban bízik, hogy őszre megváltozik a helyzet, s elhárulnak a szabályozási akadályok, akár akkor is, ha nem külön törvényben foglalkoznak digitális műsorszórással. Kérdésekre válaszolva elhangzott: a különlegesen magas tévénézési adatok miatt Magyarország vonzó terület lesz a befektetők számára.

[origo]-MTI