Olcsó routerekkel tör előre a wifis mozgalom

2006.06.28. 11:06

A spanyol Fon filléres áron kínál wifi-routert azoknak, akik hajlandóak beszállni a globális hálózatépítésbe.

Öt dollárt, vagyis kevesebb mint 1200 forintot kell fizetni egy wifi-routerért annak, aki csatlakozik a "fonerók" mozgalmához, és az eszköz segítségével egy évig megosztja vezeték nélküli internetkapcsolatát másokkal - adta hírül a BBC. A spanyol FON még tavaly tűzte zászlajára azt a célt, hogy a felhasználók segítségével egy egész Európát és az Egyesült Államokat alternatív internet-eléréssel lefedő hálózatot építsen ki.

"A városokban már mindenhol ott van a wifi, de elérési lehetőség nincs" - mondta Jürgen Urbanski, a FON képviselője egy San Francisco-i konferencián. A mozgalom tagjainak száma február óta 3000 fősről 50 ezresre nőtt, amit a cég év végére 150 ezerre, 2007 végére pedig egymilliósra szeretne növelni. A FON év elején elnyerte a Skype és a Google pénzügyi támogatását is.

Azok a regisztrált felhasználók, vagyis "fonerók", akik a wifi-router segítségével másokkal is megosztják internet-elérésüket, maguk is szabadon használhatják a hálózat többi részét, ahol már van lefedettség. Ugyan a pénzügyi támogatás már megvan hozzá, a FON-nak nagyon sok felhasználóra lesz szüksége ahhoz, hogy nagyobb területen tudjon érdemben használható lefedettséget biztosítani.

Az otthoni netet nem lenne szabad megosztani

Amellett, hogy több nagyváros - például London, San Francisco vagy Philadelphia - maga is ingyenes vagy kedvezményes áron használható wifi-hálózatot épít, a terjeszkedésnek jogi akadályai is vannak. Az internetszolgáltatók ugyanis nem teszik lehetővé, hogy a felhasználók másokkal is megosszák az otthoni netkapcsolatot, Urbanski elmondása szerint viszont már több nagy amerikai szolgáltatóval is tárgyalnak ez ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK