Játékipari feljelentgetések egy magyar program miatt

2006.07.10. 16:51

Dominóeffektus-szerű feljelentgetésekbe, és cégátalakulásokba torkollott a hazai játékfejlesztői piac tisztulása.

Egy olyan szoftver forráskódjának ellopása miatt is feljelentést tett az egyik hazai játékfejlesztő cég, amellyel kapcsolatban már vele szemben is folyik nyomozás - szintén a forráskód ellopása miatt. Most az MGE kiadó, és a Mithis nevű hazai fejlesztőcsapat tett feljelentést az SCI Games brit játékkiadó ellen szoftver és hardver illegális eltávolítása, másolás, szabotázs és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértése címén.

Betöréses lopás?

A hétvégén a brit The Sunday Timesban megjelent, az MTI által idézett cikk szerint az SCI Games betört az MGE és a Mithis magyarországi irodáiba és szoftvereket tulajdonított el. A feljelentés szerint az SCI elvitte a Battlestation: Midway-hez, valamint a Joint Task Force-hoz kapcsolódó szoftvereket és hardvereket is. A feljelentés tényét Versitz Piroska, az MGE és a Mithis közös jogi képviselője megerősítette lapunknak, ugyanakkor jelezte, hogy a vizsgálat jelenlegi szakaszában több információt nem tud adni az esetről.

A lopással, és más bűncselekménnyel megvádolt SCI ugyanakkor arra hivatkozik, hogy a játékok fejlesztésével kapcsolatos munkák elvégzésére kötött szerződést korábban az MGE-vel és a Mithisszel, ám ezt a megállapodást már tavaly módosította, mivel elégedetlen volt a munkálatok ütemével. A szerződésmódosításra még tavaly novemberben került sor, az SCI pedig márciusban tájékoztatta is részvényeseit erről. A brit kiadó létrehozott Budapesten egy fejlesztőcsapatot, akik tovább dolgoztak a Battlestation: Midway játékon.

Feljelent a feljelentett

Bonyolítja a helyzetet, hogy az egyik feljelentő, a Mithis maga is eljárás alatt áll. A mostani feljelentés szerint a Mithistől eltulajdonított Joint Task Force program alapja egy, a jelen ügyben nem szereplő fejlesztőé volt, amely korábban szintén feljelentést tett - a Mithis ellen. A szintén magyar Stormregion Kft. egyik azóta már megjelent játékának, a Codename: Panzersnek az elemeit vélte felfedezni a Mithis Joint Task Force-ában. A lopás mellett 300 millió forintos károkozással is vádolt Mithis az ügy kipattanása idején már nem volt elérhető, s noha a cég képviselője, Versitz Piroska szerint cégjogilag még most is létező vállalkozásról van szó, a szaksajtó szerint a vállalat átalakult, ma már más néven fejleszti a játékprogramokat. Az utódnak tartott vállalkozás vezetője szerint azonban nincs közük a Mithishez, sem annak peres ügyeihez.

Egyelőre a Stormregion által kezdeményezett nyomozás nem zárult le - azaz még nincs bizonyítva, hogy a Mithis valóban elcsaklizta volna annak a programnak az elemeit, melyet szerinte most tőle oroztak el. A helyzetet bonyolítja, hogy több más játékipari cég neve felbukkan az ügyben, illetve visszamenőleg is kérdéses, hogy ezeknek a programoknak a szerzői jogaira melyik vállalkozás, vagy magánszemély tarthat igényt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK