Az idei Internet Hungary központi témája a web 2.0. A felhasználók hatalomátvétele kapcsán a tihanyi konferencián szó esett többek közt szexblogokról, a politikai mozgalmak és a világháló kapcsolatáról, valamint arról, hogy milyen küzdelem határozhatja meg a hálózat közeljövőjét.

Mivel az Internet Hungary szerteágazó programjának egészét a lehetetlennel határos feladat lenne követni, ezért csak apróbb érdekességeket emelünk ki a délután programjából.   konferenciához az alaphangot Simó György, a T-Online - amely lapunk, az [origo] kiadója is - vezérigazgatójának déli beszéde adta meg, aki szerint a webkettő jelenleg intézményesül. Simó a közösségi oldalakat és a tartalommegosztó - elsősorban videomegosztó - szájtok szerepét emelte ki ebben.

A neveket minden bizonnyal jól ismerjük: a MySpace-ről és a YouTube-ról, "magyarul" az iWiW-ről és a Videáról, vagy a Videobombról és a rokon szolgáltatásokról van szó. Egyre inkább ezeken keresztül lehet elérni a közönséget, hiszen az 40 évnél fiatalabbak már egyre több időt töltenek internetezéssel, mint a tévé előtt. Azonban a hirdetési bevételek eloszlásában ez egyelőre nem vehető észre: a hirdetők még mindig a hagyományos médiát, és főleg a televíziót preferálják.

Szex és politika az interneten

A tavalyi konferencia egyik legnépszerűbb előadása az internetes pornószolgáltatókról szólt. Idén szintén nagy érdeklődést vált ki a Machomedia.hu képviseletében előadó Antal Gergő. A pornószakmai hírmagazinként működő blog szerzője elmondta, hogyan váltották le a "hagyományos" képgalériákat a pornóblogok, ahol az alkotók már saját véleményüknek, ízlésüknek megfelelően válogatták össze a tartalmakat. Az új platform az olvasóknak is szabad legetőséget ad arra, hogy a neten - például a bejegyzések hozzászólásaiban - beszéljék meg, mi az, ami tetszik nekik, és mit ajánlanak egymásnak.

Ezt követően az amerikai Zephyr Teachout beszélt arról, milyen szerepet játszottak az online eszközök Howard Dean demokrata elnökjelölt választási kampányában. Bár Dean végül elbukta a választásokat, aktivistái minden eddiginél hatékonyabb kommunikációs hálózatot építettek ki az interneten. Teachout meglátása szerint így nem a kampány központi irányítói, hanem a hálózat peremén élő aktivisták hozták igazán lendületbe a politikai akciót. Az online kommunikáció és szervezés révén az átlagember a maga teljes valójában, véleményével együtt láthatóvá vált a politikai szféra számára, és az elvesztett választások után egy kevésbé aktív, de állandó jelleggel működő szervezetet hagytak maguk után.

Forrás: [origo]
Behálózva a konferencián

Mindennek együtt kell működnie

A rendezvényen előadást tartott Hellmuth Broda, Sun regionális igazgatója, aki arról beszélt, hogyan váltak az internetezők passzív fogyasztóból aktív résztvevőkké. A szakember meglátása szerint az emberek hajlamosak jobban bízni a többi felhasználó által előállított tartalomban, mivel az őszintébb, mint a "hivatalos" források.

Broda fontosnak tartja kiemelni azt is, hogy az informatikai eszközöknek - szoftvernek és hardvernek egyaránt - interoperábilisnak kell lenniük, vagyis törekedni kell arra, hogy együtt tudjanak működni egymással. A Sun ezt a nyílt forráskódú fejlesztés támogatásával igyekszik biztosítani, és az előadó szerint ennek záloga az OpenSource szabvány, amely ugyanazt a szabadságot adja meg a szoftverfejlesztőknek, mint a webkettő a felhasználóknak. A nyílt forráskód ugyanolyan szabadon alakítható és megosztható, mint bármilyen más tartalom.

Thomas Hoffmann, a Google előadója leginkább cége interneten betöltött szerepéről beszélt, de ebből nem tudtunk meg sok újdonságot. A keresőóriás - természetesen - arra törekszik, hogy minél nagyobb információtömegből minél gyorsabban minél pontosabb találatokat adjon, miközben a felhasználóknak is ad lehetőséget szolgáltatásai továbbgyúrására különböző alkalmazásai segítségével. A szakember kiemeli azt is, hogy az egyre olcsóbb tárolókapacitás révén egyre többen oszthatják meg saját készítésű tartalmaikat a világhálón, így például a zenei élet is demokratizálódhat, mivel könnyebben futhatnak be az amatőrök.

Forrás: [origo]
Bloggerek tudósítanak

Tudósítás két macskás bejegyzés között

Arról azonban, hogy mit is jelent a felhasználók által létrehozott tartalom, és miben különbözik ez az eddigi "profi" médiától, talán az az idős hölgy adta a leghitelesebb képet, aki az előtérben lépett oda a tudósítónk mellett ülő bloggerekhez. Rachel Rawlins maga is online naplót vezet, és a Globalvoicesonline.org egyik szerkesztője. A szájt a világ különböző pontján - így köztük Magyarországon - írt blogok híreit adja tovább, a hazai internetszakma krémje között elvegyülő hölgy pedig saját bevallása szerint talán maga is beszámol majd az Internet Hungary-ról. De persze csak két olyan naplóbejegyzés között, amelyek kedvenc témájáról: a macskáiról szólnak.

Idén startol az IPTV

A T-Online a konferencián jelentette be, hogy november elejétől útjára indítja ADSL-en nyújtott televíziószolgáltatását, melynek díjai is nyilvánossá váltak kedden. A cég vezetője szerint az IPTV-vel hamarosan vége a hagyományos távközlés korszakának. Az eddigi távközlési szolgáltatásokat nyújtó vállalatok ugyanis fokozatosan tartalomszolgáltatóvá alakulnak, hiszen az interneten keresztül akár tévéműsorokat is sugározhatnak, filmkölcsönzőt is működtethetnek.

Az praktikus szolgáltatások viszik tovább a netpenetrációt

Az egyik délelőtti fórum témáját a hazai internetpenetráció növelésének kérdései adják. A vitából leszűrhető, hogy a jelenlegi, 33 százalékos internetelérési arány csak úgy növelhető tovább, ha az embereknek érthető módon tálalják az új lehetőségeket. Az idősebbeknek például nem sokat mond az ADSL kifejezés, de a nagymama számára kézzel fogható előnyöket nyújt, ha tudja, hogy ezzel kapcsolatot tarthat unokáival.

Forrás: [origo]
Pillanatkép Tihanyból

Mint azt Baráth Gergely, a Lex Coan Communications tanácsadója elmondja: vannak olyan falvak, ahol az idősek internetes unokanéző klubot hoztak létre, ahol az e-mailben kapott képeket nézegetik. Vityi Péter, a Microsoft Magyarország vezetője szerint az is fontos, hogy biztonságos és egyszerűen kezelhető alkalmazásokat kapjanak az emberek. Ha ezek a számítógépeket védő szolgáltatások elterjednek, az sem lesz baj, ha "otthon hagyjuk az ADSL-en lógó gépet", és azt a gyerek megtalálja, akaratlanul sem lesz képes kárt tenni a rajta lévő adatokban, szoftverekben. Az internethasználatot szerinte az iskolákban délutánonként kihasználatlanul álló gépekkel is növelni lehetne, ha azokat valahogyan hozzáférhetővé tennék a nagyközönség számára.

Harc a net semlegességéért

Míg Magyarországon az internet-penetráció növekedése a fő kérdés, addig az Egyesült Államokban már egyenesen a hálózat jövője foglalkoztatja a közvéleményt. Tim Wu, a Columbia Law School professzora tihanyi előadásában az elkövetkezendő öt évre komoly háborúskodást jósol a nagy távközlési szolgáltatók és a kis internetes vállalkozások között, amelynek tétje az lesz, hogy ki lesz a domináns erő az interneten.

Forrás: [origo]
Tim Wu előadása Tihanyban

Az USA törvényhozása ugyanis nemrég fogadott el egy határozatot, amely lehetővé teszi, hogy a nagy távközlési szolgáltatók gyorsabb internetes elérhetőséget biztosítsanak a honlapok működtetőinek, akik többet fizetnek ezért. Ez ellen küzdenek a net semlegességét - net neutrality - követelő csoportok, és Tim Wu is. A professzor felidézte, hogy az elmúlt évek nagy internetes újításai nem a mamutcégektől, hanem azoktól a kis vállalalkozásoktól jöttek, amelyeknek a hálózat biztosított lehetőséget a kibontakozásra. Az elkövetkezendő évek tétje pedig az lehet, hogy ez így maradhat-e.

A tihanyi Internet Hungary konferenciáról szerdán is tudósítani fog a Techbázis. A második napon egyebek közt arról lesz szó, milyen hatást gyakorol a web 2.0 tévére, milyen jogai vannak a világhálót használó gyermekeknek, s milyen új szolgáltatásokat lehet majd elérni mobiltelefonon a közeli jövőben.