Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság adatvédelmi tanácsadó testülete pénteken felszólította a keresőcéget, hogy adjon felvilágosítást a rendszer személyiségi jogokat érintő adatkezeléséről.
Vágólapra másolva!

A Google akár két évig is megőrzi a keresések adatait, egészen pontosan a keresőszót, a keresés idejét és a kereső számítógép földrajzi helyét is azonosító IP-címet. Ez az időtartam ad okot aggodalomra, mondta az EU-bizottság egy meg nem nevezett tisztségviselője a Dow Jones hírügynökségnek. A felszólító levelet az EU 27 tagországának képviselőiből álló tanácsadó testület küldte, amely a magánszféra védelmére felügyel. "Az EU jogi és igazságügyi biztosa célszerűnek tartja a testület levélbe foglalt kérdéseit" - mondta Franco Frattini EU-biztos szóvivője. A Google a testület következő, júniusi értekezletéig nyilvánosságra hozza válaszát.

A vállalat európai személyiségi jogi tanácsosa, Peter Fleischer elmondása szerint a Google korábban addig tartotta meg a személyes adatokat, "amíg azt hasznosnak gondolta". Márciusban viszont eldöntötték, hogy ehelyett a keresést követő 18-ik és 24-ik hónap között "névtelenítik" a keresési adatokat oly módon, hogy törlik a kereső számítógép IP-címének utolsó számait, ami a keresőcég szerint adatvédelmi szempontból megfelelő eljárás. Az EU erre az intézkedésre reagált a pénteki levéllel.

A Google álláspontja szerint a felhasználók kereséseinek naplózása javítja a keresőrendszer minőségét, mert felismeri az íráshibákat, alternatívákat tud felajánlani és segít a kéretlen elektronikus levélszemét vagy online zaklatás elleni küzdelemben. Az EU-bizottság és a Google vitájának hatása lehet más cégek, köztük a Yahoo vagy a Microsoft adatvédelmi politikájára, ugyanis mindannyian azért őrzik az adatokat, hogy célzott reklám közvetítésével szerezhessenek több bevételt a hirdetőktől. Más vállalatok adatvédelmi gyakorlatát egyébként mindeddig nem kezdték ki hasonló módon a jogvédők, jegyezte meg a dpa hírügynökség.