Vágólapra másolva!
A kommunista kormányzat félti a fiatalokat a káros internetes tartalmaktól, ezért korlátozzák a nyilvános hozzáférést.
Vágólapra másolva!

A kínai kormány május 30-án rendelkezett úgy, hogy ebben az évben már nem lehet több engedélyt kiadni internetes kávézó létesítésére - adta hírül az AP. Emellett a hatóságok szigorú ellenőrzés alá is veszik a már működő egységeket: megnézik, hogy az üzemeltetők nem élnek-e vissza az engedélyükkel, illetve hogy pontosan rögzítik-e a látogatók személyes adatait - az országban ugyanis ez is előírás.

Az ország vezetése tudományos és oktatási céllal támogatja az internethasználatot, politikai és morális szempontból viszont szigorú ellenőrzést gyakorolnak felette. Hu Csintao elnök maga adta utasításba a hatóságoknak, hogy "tisztítsák meg az internetes kultúrát", és ezt követően áprilisban egy sor erotikus tartalomszolgáltató weboldalát záratták be (gyakran tulajdonosaikkal együtt).

A hivatalos indoklás szerint a fiatalokat igyekeznek megóvni a káros tartalmaktól, beleértve a pornográfiát is, de a kormány leginkább az olyan tartalmakra érzékeny, mint a demokratikus változások szükségességét, Tibet függetlenségének kérdését, vagy az 1989-es Tienanmen téri eseményeket firtató írások. A hatóságok a Kínában igen népszerű online játékokat sem nézik jó szemmel, amelyekre - szintén az ifjúság védelmében - kötelező időkorlátozást vezettek be.