Szűrni fogja a videókat a YouTube

Vágólapra másolva!
A népszerű videomegosztó oldal működtetői várhatóan egy hónapon belül kezdenek tesztelni egy olyan technológiát, amely meggátolja majd, hogy a YouTube-on a felhasználók engedély nélkü jogvédett videókat terjesszenek.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a YouTube üzemeltetői egy hónapon belül kezdenek a szájton tesztelni egy speciális, digitális videók azonosítására képes technológiát. Az eljárás lehetővé teszi majd, hogy a videomegosztó szájt rendszere megakadályozza, hogy a felhasználók engedély nélkül jogvédett mozgóképes tartalmakat terjesszenek a webhelyen keresztül.

A szerzői jogok által védett videók szűrése az üzemeltetők számára rendkívül fontossá vált, márciusban a Viacom amerikai médiakonglomerátum egymilliárd dolláros kártérítési pert indított a YouTube ellen. A Viacom szerint a videomegosztó oldal működtetői szándékosan, és nagy számban sértik meg a többek közt az MTV zenei, és a Nickelodeon gyerekcsatornát birtokló társaság szerzői jogait azzal, hogy lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy a csatornák műsorait, vagy azok részleteit publikálják. A YouTube működtetői tagadták a vádakat, azonban komolyabb fellépést hirdettek meg a jogsértő tartalmak ellen.

A digitális "ujjlenyomatokkal" operáló új, meglehetősen szofisztikált szűrőrendszert a YouTube anyacége, a Google fejleszti. A megoldás képes lesz lesz azonosítani a jogvédett videoanyagokat, így lehetőséget biztosít a filmstúdiók, tévécsatornák számára, hogy eltávolítsák azt a rendszerből. A jogtulajdonosoknak emellett alternatív választási lehetőségük is lesz: döntésük szerint a videó elérhető is marad - ebben az esetben azonban a megtekintésekből származó reklámbevételekből a YouTube kifizeti majd a rájuk eső részt.

A Viacom tartalmai mellett a fent felvázolt modellt a Disney és a Time Warner és néhány egyéb médiacégek bevonásával együtt tesztelik, s ha sikeresnek bizonyul, még az idén elérhetővé teszik az összes jogtulajdonos számára.