Óriásmemória digitális kamerához

Vágólapra másolva!
A Toshiba 32 gigabájt adat tárolására alkalmas SD-kártyával rukkolt elő - a miniatűr háttértárat többek között digitális fényképezőgépekbe és videokamerákba szánják.
Vágólapra másolva!

Az új flashmemóriákat jövő januártól lehet majd megvenni, azonban csak olyan eszközökkel működnek majd együtt, amelyek támogatják az SDHC (Secure Digital High Capacity) nevű szabványt.

Az ezzel nem kompatibilis korábbi típusok ugyanis csak legfeljebb 4 gigabájtos kapacitásig érhetők el. Míg manapság többnyire 1-2 gigabájtos memóriakártyákat használnak a digitális kamerák tulajdonosai, egy 32 gigás kártyán több mint tízezer JPEG képfájl raktározható. A hatalmas kapacitás előnyét azonban inkább azok a fotósok élvezhetik, akik a profibb típusokon alkalmazott, tömörítetlen RAW formátumot használnak, egy ilyen kép mérete ugyanis 4-6-szorosa egy hagyományos JPEG fájlnak.

A múlt héten próbáltunk ki egy újfajta, nagyfelbontású videokamerát, amely egy 4 gigabájtos SD-kártyára 40 percnyi HD-mozgóképet rögzített - a 32 gigabájt tárhely ugyanezzel az eszközzel 5,3 órányi videó felvételét tenné lehetővé - feltéve, hogy az akkumulátor nem merül le.

A 32 gigabájtos SD-memóriakártyát januárban kezdik majd árulni Japánban hetvenezer forintnak megfelelő összegért, európai bevezetéséről egyelőre nincs információ. A Toshiba idén októberben mobiltelefonokhoz is kiad egy 8 gigabájtos memóriakártyát, ez olyan készülékekkel lesz használható, amelyek támogatják a microSDHC szabványt.