Google: helymeghatározás GPS nélkül

Vágólapra másolva!
Megjelent a mobiltelefonos Google Maps szoftver új verziója, amelynek legfontosabb újítása, hogy használójának tartózkodási helyét is nagyjából be tudja lőni a térképen a mobilhálózatról származó információk alapján, bár tesztjeink során egyelőre korántsem bizonyult tökéletesnek.
Vágólapra másolva!

Nemrég gyűjtöttük csokorba a mobiltelefonokon futtatható legismertebb térképszoftvereket, melynek során a Google Maps ingyenesen letölthető - bár használatával jelentős adatforgalmat generáló - kliensszoftverét is bemutattuk. A keresőóriás a héten 2.0-s verzióval rukkolt elő az alkalmazásból: ennek legfontosabb újítása a 0 billentyű lenyomásával előcsalható My Location funkció, amely GPS-vevőt nem tartalmazó készülék esetében is képes nagyjából meghatározni a felhasználó tartózkodási helyét, ami idegen helyen tartózkodva megkönnyíti a tájékozódást.

A mobiltoronytól szerzi az adatokat

A Google közleményéből nem derül ki pontosan, hogy a program milyen megoldást használ a felhasználó helyzetének meghatározására, csupán annyit említenek, hogy ez a bázisállomásokról származó információk és a keresőóriás által kidolgozott algoritmus alapján történik. A PC World szerzője úgy tudja, a Google programja nem háromszögeléssel, a közelben lévő három bázisállomástól mért távolság alapján számítja ki az aktuális pozíciót, hanem annak a toronynak a hatótávolságát vizsgálja, amelyikhez a készülék éppen kapcsolódik. A megoldás a hagyományos GPS-eknél sokkal rosszabb, viszont nem igényel rálátást a GPS hálózat műholdjaira, ezért akár épületen belül is lehet használni.


Így működik a GPS nélküli helymeghatározás (a Google videója)

Minél többen használják, annál jobb lesz

Mi két készülékkel is kipróbáltuk, Budapesten egyelőre siralmas eredményt produkált: gyakorlatilag egyetlen helyen, a Lágymányosi híd pesti hídfőjéhez közel sikerült rábírnunk arra, hogy határozza meg tesztelőnk tartózkodási helyét - bár még a Nagyvárad téren elsuhanva is ezt jelezte aktuálisnak.

Az Infoparkban, Angyalföldön, vagy a Keleti pályaudvar közelében és egy sor más helyen csupán a Your current location is temporarily unavailable (Jelenlegi helyzetének meghatározása ideiglenesen nem elérhető) hibaüzenet fogadott.

Mint a mobilos Google Maps fejlesztőinek blogján olvasható, a My Location jelenleg tesztfázisban működő szolgáltatás, ennek megfelelően hatékonysága és lefedettsége nem csak országonként, de még városon belül is eltérő lehet. Steve Lee, a szoftver illetékes termékmenedzsere a hasonló problémákról a PC Worldnek úgy nyilatkozott, a My Location szolgáltatás annál jobban fog működni, minél többen használják azt.

Ennek az az oka, hogy a Google a lokáció-lekérdezéseket eltárolja (személyes adatok, például telefonszámok nem kerülnek eltárolásra), ezekből pedig idővel egy olyan adatbázis áll össze, amely precíz adatokat tartalmaz a mobiltornyok hatótávolságáról. Ezek felhasználásával a rendszer majd meg tudja határozni, hogy a felhasználó éppen melyik torony közelében van, bár a pontosság még így sem lesz tökéletes: egyes tornyok például egy kilométernél is kisebb területet fednek le, a ritkán lakott térségekben azonban több kilométerre is elérhet a jelük.

Idővel reklám is kerül rá

A http://google.com/gmm címről letölthető mobilos Google Maps továbbra is az egyik leghasznosabb ingyenes szoftver, bár a My Location egyelőre csak egy kényelmi funkciót tölt majd be, nem fenyegeti a GPS-navigátorok piacát: ezekkel szemben ugyanis nem képes valós időben mutatni az utcán haladó felhasználót a térképen, és elég pontatlanul működik.

Egyelőre nincsenek reklámok sem a mobilos Google Mapsen, de a termékmenedzser már most utalt rá, hogy a későbbiekben lehet számítani ezek megjelenésére, mivel a szolgáltatás számos jól értékesíthető megjelenési lehetőséggel kecsegtet a hirdetők számára.