Jön a pusztakezes videojáték

Vágólapra másolva!
A mozgásérzékelős kontrollert használó Nintendo Wii világsiker, a jövőben azonban lehet, hogy puszta kézzel is irányítani lehet majd a játékokat - legalábbis egy izraeli cég fejlesztői ezt próbálják megvalósítani.
Vágólapra másolva!

A Sony jópár éve piacra dobta már Eyetoy nevű kameráját, a tízezer forintos eszközzel azonban csak egyszerűbb mozdulatsorokat igénylő alapjátékokat lehet irányítani kétdimenzióban, komolyabb programok vezérlése jelenleg csak a Wii-ről ismert, az elhajítás ellen csuklóhoz-szíjazandó nuncsaku-kontrollerrel lehetséges.

Nemsokára azonban mindkettőjüket felválthatja egy új megoldás, a 3DV Systems fejlesztőinek ZCam névre hallgató, PC-hez kapcsolható kamerája. A hagyományos webkamerákkal eltérően ez a modell lehetővé teszi a videojátékok irányítását anélkül, hogy bárminemű vezérlőt meg kellene markolnia a játékosnak - számolt be a News.com.

A ZCam nem hagyományos kamera, infravörös fényt bocsát ki, ezek visszaverődését vizsgálja bonyolult szoftveres algoritmusokkal, és elemzései révén képes detektálni az előtte ácsorgó játékos mozgását. Az infravörös fény további előnye, hogy a kamera működtetéséhez - az EyeToyjal ellentétben - nem kell felkapcsolnia lámpákat, egy sötét szobában is gond nélkül működik. A ZCam a fejlesztőcég közlése szerint nagyon részletesen képes letapogatni felhasználójának mozdulatait, azt is érzékeli, ha csak ujjait mozgatja, s persze a kéz, a fej és a felsőtest elmozdulásait is érzékeli.


Virtuális box ZCammel (több videó itt)

A 3DV honlapján néhány demonstrációs célú videót is publikáltak, ezek egyikében egy képzeletbeli kormányt markolva irányítanak egy repülőszimulátort, míg a másikban boxprogramot irányít valaki a tévé előtt csapkodva a levegőt. Mint a News.com híréből kiderül, a ZCam kiskereskedelmi forgalomba nem kerül, az izraeli cég a technológiát más gyártók - például a Sony, a Nintendo vagy a Microsoft - vagy játékfejlesztők számára licencelik majd, de felmerült biztonságtechnikai és autóipari felhasználási lehetősége is.