Ravatal webkamerán keresztül

2007.03.13. 10:53

Webkamerával közvetíti a távollévő gyászolóknak temetési szertartásait egy észak-írországi temetkezési vállalat - jelentette kedden az AP hírügynökség.

A különleges szolgáltatást a múlt évben próbálta ki először a közel százéves múltra visszatekintő belfasti Clarke and Son temetkezési vállalat, és az ötlet világszerte figyelmet keltett. Ír szokás szerint három napon belül eltemetik a halottakat, s mivel a hagyományosan nagy kivándorlás miatt nagyon sok család él szerteszórva a világban, a cég a kor szellemét követve kínálta fel az internetes temetésközvetítést a gyászoló rokonságnak.

Clarkék ügyfeleinek mintegy 20 százaléka élt az elmúlt évben a webkamerás közvetítés lehetőségével, amiért nem számítottak fel többletköltséget. Több kamerát helyeznek el, hogy az internetes képet nézők több perspektívából követhessék az eseményeket. Jó minőségű, széles sávú internet vonalon közvetítenek, hogy ne akadozzon se a kép, se a hang.

"Megpróbáljuk a legfrissebb technikát használni, hogy segítséget nyújtsunk a családoknak a gyászban. Nem a morbid kíváncsiságot akarjuk bátorítani, Arra az interneten már bőségesen kínálkozik lehetőség" - hangsúlyozta Jim Clarke. Az ír cég már két éve vállalja azt is, hogy videóra rögzíti a temetéseket a rokonok kérésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK