Rákeresnek magukra az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Csaknem minden második amerikai internetező rákeresett már a Google-on saját nevére, de sokan szerezni információt ismerőseikről és kollégáikról is - derül ki egy felmérésből.
Vágólapra másolva!

Vasárnap publikálta a Pew Internet and American Life Project friss felmérését, melyben arról számolt be, hogy az amerikai internetezők 47 százaléka kutakodott már saját magával kapcsolatos információkért a Google-on vagy más internetes keresőn. 2002-ben még csupán a felhasználók 22 százaléka nyilatkozott hasonlóképpen.

A kutatás szerint a férfi és női netezők nagyjából egyforma arányban keresnek rá a saját magukkal kapcsolatos információkra, bár egy randevú előtt a nők hajlamosabbak utánanézni partnerüknek a férfiaknál.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy az ötven év alatti, az átlagosnál jobban képzett, magasabb jövedelmű felhasználók ezt gyakoribban teszik a többieknél. Nagyobb gyakorisággal azonban csupán a megkérdezettek 3 százaléka keres rá magára, 22 százalék ritkán, 74 százalék pedig eddig összesen egyszer-kétszer tette ezt. Saját magára nézve kínos tartalmakat, vagy helytelen adatokat csupán 4 százalékuk talált a weben.

A felmérés szerint minden második felhasználó (53 százalék) keresett már információkat másokról az interneten - részben rég nem látott ismerősöket, sok esetben viszont szomszédokkal, kollégákkal kapcsolatos információkért fordultak a világhálóhoz segítségért.

Az esetek többségében a felhasználók valakinek az elérhetőségét próbálják így beszerzeni, bár a válaszolók harmada valakinek a fotóját, mások pedig az esetleges válásával kapcsolatos adatait próbálták előkaparni a webről.

Az amerikai internetezők többsége (60 százaléka) nem aggódik amiatt, hogy a világhálón széles körben találhatók róla információk, viszont a tinédzserkorúak már sokkal rutinosabban kezelik például a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakat: közülük sokkal többen korlátozzák azt, hogy milyen adatokat publikálnak magukról nyilvánosan.