Meglepő statisztikák a netpedofilokról

Vágólapra másolva!
Teljesen másképp tevékenykednek az online szexuális ragadozók, mint ahogy azt az átlagember gondolja - derül ki amerikai kutatók beszámolójából.
Vágólapra másolva!

A University of New Hampshire gyermekek elleni bűncselekményeket vizsgáló kutatóközpontja szerint az emberek általában úgy hiszik, az online cukrosbácsik úgy cserkészik be a gyerekeket, hogy magukat is annak adják ki chatszobákban, ahol találkozót beszélnek meg velük, s az első adandó alkalommal megerőszakolják őket.

Valójában - az egyetem kutatóinak tanulmányai szerint - ezek a személyek általában eleve nem titkolják, hogy szexet akarnak. Chatszobákban, üzenőprogramon, e-mailen keresztül aztán intim viszonyt alakítanak ki a könnyen befolyásolható tinikkel, akik ezt általában szerelemként élik meg. Meglepő módon az egyetem kutatói szerint nem jelent extra kockázatot a Facebook, MySpace, vagy más szociális hálózatok használata sem - legalábbis nem találkoztak olyan esettel, amikor ezekről begyűjtött információkkal zsarolták volna áldozataikat a szexuális ragadozók.

Kockázatosnak találják ugyanakkor a szakértők azt, ha a tinédzser korú, vagy fiatalabb gyerekek a szexről beszélgetnek a neten idegenekkel, a megvalósult erőszaktételek zöme így kezdődött. A vizsgált esetek többségében az online cukrosbácsik célpontjai a téma iránt érdeklődő 13-15 éves lányok voltak, az áldozatok háromnegyede egynél több alkalommal is személyesen találkozott későbbi megerőszakolójával. Janis Wolak, az egyetem egyik kutatója a News.com-nak úgy nyilatkozott, a legnagyobb kockázatnak azok a fiatalok vannakkitéve, akiknek üzenőprogramjában idegenek szerepelnek, velük is társalogtak a szexről, vagy például hajlamosak obszcén módon viselkedni a hálón.