IPhone-rivális készül GPS-szel

Vágólapra másolva!
A navigációs eszközöket gyártó Garmin cég egy iPhone-hoz hasonló, érintőképernyős mobiltelefonnal rukkolt elő, ami számos paraméterében felülmúlja az Apple mobilját, például GPS is található benne.
Vágólapra másolva!

A Nüvifone nevű eszköz a gyártó közlése szerint az év második felében kerülhet a boltokba, ára azonban egyelőre nem ismert. Az eszköz az Apple iPhone-jához hasonlóan óriási, 3,5 colos érintőképernyője van, melyet álló és fekvő módban egyaránt lehet használni, a virtuális billentyűk is ezen jelennek meg.

Arról viszont egyelőre nincs információ, mekkora háttértárral szerelik majd fel, vagy a beépített digitális kamera milyen felbontásra képes - ez utóbbi mindenesetre rögzíteni fogja a képfájlokba az exponálás helyszínének GPS-koordinátáit, és közvetlen feltöltést kínál a Panoramio térképes fotótárhely-oldalra.

Az viszont már kiderül a Nüvifone ismertetőjéből, hogy az eszköz lejátssza az mp3 zenéket és az mpeg4 formátumú videókat. Ezenkívül a wifi mellett támogatja a HSDPA adatátvitelt, így a szoftverében lévő böngészővel nagy sebességgel lehet nézegetni a weboldalakat hotspotoktól távol is. A szoftver részét képezi majd csevegőprogram és Gmail-kliens is, a Garmin online szolgáltatása pedig többek közt híreket, időjárási információkat, illetve a közeli benzinkutak üzemanyag-árait továbbítja az eszközre.

Természetesen nem maradt ki a Nüvifone-ból a műholdas navigáció sem, Észak-Amerika, illetve Európa térképével lehet majd megvásárolni. Az eszközhöz autós dokkoló is jár majd, ebbe illesztve automatikusan GPS-módba kapcsol át. A Nüvifone támogatja a hangos navigációt, beolvassa a közeli utcák neveit, és kihangosítóként is használható, és ez az első Garmin termék, amely a Google Maps keresőfunkcióit is használja, amellyel a közeli üzletek, érdekes helyek között lehet keresgélni. Praktikus újítás, hogy az eszköz a parkolóban is segít megtalálni használója gépjárművét a többi között: megjegyzi azt a koordinátát, amelyen lecsatlakoztatták az autós dokkolóról, és ehhez vezeti vissza a tulajdonost.