Milliós kártérítés hamis Facebook-profilért

Vágólapra másolva!
Csaknem 6,5 millió forintnak megfelelő 22 ezer font kártérítést kap egy londoni üzletember, amiért valótlan állításokat tartalmazó profilt hoztak létre a nevében a Facebook közösségi portálon.
Vágólapra másolva!

A profil fejlécében a "Hazudott önnek Mathew Firsht?" mondat állt, az információk rovatban pedig több hamis adat szerepel. Például az, hogy az egyébként heteroszexuális Firsht tagja az "Erdei melegek" és a "Londoni zsidó melegek" elnevezésű csoportnak. A hamis felhasználói oldal miatt Firsht bírósághoz fordult és becsületsértéssel vádolta meg egy volt iskolatársát, akivel évek óta haragban áll.

A londoni felsőbíróság előtt az illető elismerte, hogy az ő számítógépével hozták létre a profilt, de azt állította, hogy a kérdéses időpontban házibuli volt nála és valaki az ő tudta nélkül használta a gépet Firsht lejáratására. A bíróság az alperes állítását nem találta bizonyítottnak és 22 ezer font (6,4 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte a becsületsértő profil miatt, amelyet időközben töröltek.