Az ufóknak küldött üzenetet a brit közösségi oldal

Vágólapra másolva!
Az űrlényeknek üzennek egy brit közösségi oldal vállalkozó tagjai. Az ukrajnai rádióteleszkóppal elküldött csomag 501 képet, rajzot és rövid szöveget tartalmazott.
Vágólapra másolva!

Greenwichi középidő szerint reggel hatkor indították útjára az ukrajnai Jevpatoriában található RT-70-es rádóteleszkópjáról azt az üzenetet, amelyet a Bebo közösségi oldal tagjainak üzeneteiből állítottak össze. Az adatcsomag 1.7 másodperc alatt elérte a holdat, négy perc elmúltával pedig a Marsot hagyta maga után. Oli Madgett, az üzenetért felelős technikai igazgató szerint a közösségi oldal használóinak üzenete nagyjából holnap reggeli időben hagyja maga mögött a Naprendszert. Az üzenet célja az a Gliese 581C bolygó, amelyről már lapunk is írt a Naprendszeren kívüli legérdekesebb bolygókat felsoroló cikkében.

A Bebo tizenkétmillió felhasználója egy erre létrehozott aloldalon küldhette be a pályázatát, amiből aztán a közösség válogatta ki a legjobbakat. Az elküldött üzenetet a legjobb indulattal sem lehet azonnalinak nevezni, leghamarabb negyven év múlva érkezhet meg rá a válasz. Bár az esélytelen, hogy pörgős chat alakuljon így ki, a mostani sikeres nyerteseknek van esélyük megérni az esetleg létező idegenek válaszát.

Van-e értelme?

Mindenképp felmerül a kérdés, hogy megfelelő üzenet-e a kapcsolatteremtésre a közösségi oldal felhasználói által összehordott 501 kép és szövegdarab. Seth Shostak, a BBC által megkérdezett SETI csillagász szerint az üzenetnek mindösszesen a létezésünkre hívja fel a figyelmet. Így a Bebo által történelmi lépésnek beharangozott küldemény valójában csak egy hatalmas "Figyeljetek, van rádiónk!" kiáltás az űrbe.

Bár a rádióhullámot nem is lehet látványosan követni, kitartóan halad a fény sebességével a Gliese 518C-felé, a projekt oldalát mégis érdemes megnézni. A megtett kilométerekről tudósító számláló alatt megtekinthetőek például az elküldött képek, illetve a Bebo üzenetét Ukrajnába elszállító fiatalok úti videója is.