Steve Ballmert is beidézték a Vista miatt

Vágólapra másolva!
A Seattle-i bíróságon a Microsoft vezérigazgatóját is meghallgatják a Windows Vista marketingkampánya miatt zajló perben.
Vágólapra másolva!

A szövetségi bíró döntése értelmében Steve Ballmernek is tanúskodnia kell a Microsoft ellen a Windows Vista miatt zajló perben - írja a Seatle Post Intelligencer. A szoftvercég vezérigazgatóját a Microsoft mindeddig igyekezett kivonni a Windows Vista Capable matricák miatt indított kerestből azzal az indokkal, hogy nem vett részt a minősítés követelményeivel kapcsolatos operatív megbeszéléseken.

A keresetet a tavalyi év elején nyújtotta be egy magánszemély a Microsofttal ellen, azzal vádolva meg a redmondi szoftvercéget, hogy a Windows Vista megjelenése előtt több mint fél évvel az XP-vel forgalomba kerülő számítógépekre helyezett Windows Vista Capable, vagyis Vista-képes címke félrevezette a vásárlókat. A 2006 folyamán bevezetett jelölést ugyanis olyan gyengébb konfigurációk is megkaphatták, amelyek egyáltalán nem, vagy csak alig képesek elfuttatni a Vista összes, a Prémium változatban elérhető szolgáltatását. (Ezek közé tartozik a 3D-s ablakkezelés és az átlátszó felületek.)

A Microsoft mindeddig a cég akkori társelnökét, Jim Allchint és akkori vezető alelnökét, Will Poole-t ajánlotta fel a bíróságon tanúskodásra Ballmer helyett, mondván, ők ismerik leginkább a Vita Capable programot. A felperesek képviselőjének viszont sikerült meggyőzniük a bíróságot Ballmer kihallgatásának szükségességéről, mivel ő közvetlenül beszélt az Intel vezérigazgatójával, Paul Otellinivel a program követelményeinek módosításaival kapcsolatban, ami végül a gyengébb gépek felcímkézéséhez vezethetett.

A Microsoft az említett grafikus funkciókhoz szükséges hardverkövetelmények terén tett engedményeket az Intelnek, amivel több mint félmilliárd dolláros veszteségtől kímélhette meg a lapkagyártót. A 2006 áprilisában indított program ekkora értékű hardvert tett volna eladhatatlanná, ha azt alkalmatlannak találják a 2007 januárjában megjelent Vistához.