Összefogtak a magyarországi mobilszolgáltatók a gyermek- és fiatalkorú telefonálók védelme és egyéb szabályozások érdekében.

Közös önszabályozó etikai kódexet írt alá a T-Mobile, a Pannon, és a Vodafone a fiatal tizenévesek és gyermekek biztonságosabb mobiltelefon-használata érdekében. Az aláírást több mint féléves közös munka előzte meg, melyet Magyarországon a Vodafone koordinált. Napjainkban a mobiltelefon-használat már általánossá vált, Magyarországon is egyre több gyerek és fiatal rendelkezik mobilkészülékkel. A fiatalok körében a legkedveltebb és legelterjedtebb készülékek azok, melyek alkalmasak multimédiás szolgáltatások igénybevételére, valamint különféle tartalmak letöltésére is. Az így elérhető tartalmak között olyanokhoz is hozzáférhetnek a gyerekek, amelyek elsődlegesen felnőtteknek szólnak. A probléma fontosságára, és hatékony megoldások kidolgozására hazai és nemzetközi téren is kiemelt figyelmet fordítanak.

A most aláírt önszabályozási kódex alapján mindhárom mobilszolgáltató egyetért abban, hogy fontos a fiatal felhasználók védelme. Ezért vállalják, hogy támogatják a felnőtteknek szánt tartalomhoz való hozzáférés ellenőrzését, figyelemfelhívó kampányok kidolgozását, a mobiltelefonokon megjelenő illegális tartalmak elleni küzdelmet, illetve biztosítják a kereskedelmi tartalom átlátható osztályozását. Az etikai kódex kidolgozása már tavaly megkezdődött, azonban a részletek véglegesítése miatt most került aláírásra az együttműködés. A kódexet a három vállalat évente felülvizsgálja, és szükség esetén módosíthatja.

A mobilszolgáltatók, a tartalomszolgáltatókkal karöltve már 2007-ben kidolgozták az emelt díjas szolgáltatásokra vonatkozó etikai kódexet is, melynek elsődleges célja az ilyen típusú szolgáltatásokkal kapcsolatos pontos, alapos és korrekt tájékoztatás, valamint az egységes szabályozás kialakítása.

A biztonságosabb mobilhasználatot támogató magyarországi etikai kódex előzménye a 2007 februárjában, Brüsszelben aláírt Európai Keretmegállapodás, mely a vezető európai mobilszolgáltatók saját kódexe volt, a kiskorúak védelme érdekében. Az akkori keretmegállapodás aláírói között szerepelt a három hazai cég anyavállalata is, a Deutsche Telekom Group, a Telenor és a Vodafone Limited. A hét elején egy, a mobilszolgáltatókat tömörítő nemzetközi szervezet (GSMA) újabb kezdeményezést indított útjára szintén a gyermekek védelmével kapcsolatban, melyhez szintén csatlakoztak a nagy nemzetközi szolgáltatók.

PC World