Közmunkára ítélték a torrentezőket

Vágólapra másolva!
Közmunkára és a perköltségek megtérítésére ítélték a 2007 végén bezáratott Oink torrentoldal négy brit felhasználóját. Az oldal működtetője még vár az ítéletre - adta hírül a TorrentFreak.
Vágólapra másolva!

A most elítélt négy töltögető decemberben a Teesside-i Koronabíróság előtt vallotta magát bűnösnek a szerzői jogok megsértésében. A legsúlyosabb ítéletet Steve Diprose kapta, a torrentezőnek 180 óra közösségi munkát kell végeznie a 378 fontos, nagyjából 115 ezer forintos, perköltség megfizetése mellett. Michael Myerst 500 fontra büntették, a másik két vádlott pedig még kisebb tételekkel úszta meg az ügyet.

Az elítéltekhez közel álló forrás úgy nyilatkozott TorrentFreaknek, hogy a bíró komolyan vette a vád állításait arról, hogy a feltöltők mennyire komoly kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. Nem számított enyhítő körülménynek, hogy a megjelenés előtt a világhálóra felkerült zenék csak egy-két nappal előzték meg a bolti terjesztést és, hogy a négy feltöltőből három online boltból vette meg az Oinkon keresztül terjesztésre kerülő anyagokat CD-ket. A boltok tagadták, hogy meg nem jelent CD-ket adtak volna el.

A torrentezéssel kapcsolatos híreket gyűjtő portál szerint a most elítélt négy töltögetőt csupán jó ügyvédjeik védték meg attól, hogy letöltendő büntetést kapjanak. Továbbá a feltöltésért kiszabott mostani ítélet precedensként szolgálhat későbbi hasonló esetekhez. A zenei torrentoldalt az Interpol nemzetközi akciója keretében zárták be 20007 végén, a szervezet két évig készült az Oink elleni akcióra. Az oldalt működtető Alan Ellist Nagy Britanniában tartóztatták le, a szolgáltatást működtető szervereket pedig Amszterdamban foglalta le a rendőrség.

A zenekedvelő letöltögetők hamar betöltötték a speciális torrentoldal bezárásával támadt űrt. Az elmúlt évben számost olyan oldal indult, ami az Oink örökösének vallja magát, így az biztos, hogy a zeneipar nem nyert sokat a lap bezárásával.