Megúszhatja a kiadatást a brit NASA-hacker

Vágólapra másolva!
Fellebbezhet az Egyesült Államokba való kiadatás ellen a NASA hálózatát feltörő brit hacker. A kutakodásai közben Solo nevet használó Gary McKinnon ügyét márciusban vizsgálják felül - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

Ügyvédje szerint akár az öngyilkosságba is hajszolhatja védencét az Egyesült Államokba való kiadatás. A 42 éves McKinnonnál múlt év augusztusában Asperger-szindrómát állapítottak meg: e kór jellemzője az igen gyenge szociális alkalmazkodóképesség, és az, hogy szenvedője hajlamos igen mélyen beleásni magát valamilyen komoly témába. A problémát diagnosztizáló Simon Baron-Cohen professzor a BBC-nek elmondta, hogy McKinnon cselekedeteit nem bűntettként, hanem betegségének következményeiként kell kezelni.

Az ügyben most ítélő Maurice Kay és Simon bírók szerint McKinnon pere érdemes a felülvizsgálatra. A hacker ügyvédei szerint a korábbí ítélet meghozatala előtt nem vették figyelembe a férfi tettei mögött rejlő indokokat és pszichikai állapotát.

McKinnon sosem tagadta, hogy 2001 és 2002 között számos az amerikai haditengerészethez és a NASA-hoz tartozó számítógépet tört volna fel. A hacker számlájára 97 számítógépbe való behatolást és 800 ezer dollárnyi kárt írnak. A kutakodó a földön kívüli életre vonatkozó elhallgatott tényeket, ufókról szóló dokumentumokat és a földönkívüliek technológiájának visszafejtésére utaló nyomokat keresett a számítógépeken.

A hacker anyja örül, hogy fia újabb lehetőséget kapott arra, hogy tetteiért Nagy Britanniában büntessék meg. Felháborított a Belügyminisztérium kiadásról szóló döntése - nyilatkozta a BBC-nek Janis Sharp, aki szerint külföldön aránytalanul nagy büntetést szabtak volna ki fiára a bírák. McKinnon ügyének felülvizsgálata március 16-án lesz, ekkor derül ki, hol kell letöltenie büntetését az ufókat kereső hackernek.

A komoly huzavonával zajló üggyel foglalkozó amerikai ügyészek McKinnon tettét minden idők legnagyobb katonai hálózatot érintő törésének nevezték. Ez a titulus akár hízeleghetne is McKinnonnak, hiszen az USA hálózatai ellen a KGB által pénzelt német hackerektől a kínaiakig sok mindenki kísérelt meg nagyszabású támadást.