Szupergyors LTE-adatkártya az LG-től

Vágólapra másolva!
Az LG a Mobile barcelonai Mobile World Congress kiállításon bemutatta az első, 3GPP LTE-technológiára épülő adatkártyát.
Vágólapra másolva!

Az LG adatkártyája a vállalat saját fejlesztésű modemlapkáját alkalmazza, ami a negyedik generációs mobiltelefon-technológiák szabványáért folyó versenyben az egyik befutónak tűnik. Az LTE-szabványra épülő mobiltelefonok vezeték nélküli letöltéskor elvileg 100 Mbps, feltöltéskor pedig 50 Mbps sebességet tesznek lehetővé - két antenna használata esetén.

Az adatkártya-megoldás sokoldalúságát a kiállításon az LG három adatkártya, három különböző eszközhöz való csatlakoztatásával prezentálta. Az eszközök között egy laptop, egy netbook és egy mobilinternetes eszköz (MID) prototípusa is szerepelt. Ezen felül az LG egy olyan telefon prototípusát is bemutatta, amely eleve beépítve tartalmazza az LTE-technológiát. A négy eszközön olyan alkalmazások futtathatók, mint a nagyfelbontású (HD) videók, videó-konferenciahívások, Video On Demand és internetes böngészés.

Az LG chipmodemével elért vezeték nélküli letöltési sebesség akár 60 Mbps, a feltöltési sebesség pedig 20 Mbps is lehet. A jelenleg kapható leggyorsabb telefonok a HSDPA-technológia használatával legfeljebb 7,6 vagy egyes esetekben 14,4 Mbps letöltési sebességre képesek.

Folyamatosan nő az igény a magasabb letöltési sebességre, hiszen egyre többen használják mobiltelefonjukat filmnézésre, zenehallgatásra és internetes böngészésre. A 100 Mbps sebességű LTE-technológiát használó eszközök egy percen belül képesek letölteni egy 700 MB méretű filmet. Az LTE-technológiával négy HD-minőségű filmnyi adat is kezelhető lesz egyidejűleg, anélkül, hogy pufferelésre lenne szükség.

A Strategy Analytics piackutató cég szerint az LTE-mobiltelefonok világméretű piaca a 2012-es 70 millió értékesített készülékről 2013-ra duplájára, 150 millióra nő majd. A mobiltelefonokban alkalmazott LTE mellett az LG szerint a közeljövőben netbookokon és mobilinternetes eszközökön is elérhetővé válnak majd a nagy sebességű LTE-telekommunikációs szolgáltatások.