Napelemes mobilt hoz ki a Samsung

Vágólapra másolva!
A koreai gyártó Blue Earth, vagyis Kék Föld nevű érintőképernyős telefonja kavicsot formáz, és a hátlapján található napelem is képes feltölteni az akkumulátorát.
Vágólapra másolva!

A lapos, lekerekített ívű érintős mobil az első napenergiával működő teljes érintőképernyős telefon. A hátlapon lévő napelem kapacitása a gyártó ígérete szerint elég ahhoz, hogy a felhasználó bármikor elegendő energiát gyűjtsön össze egy hanghíváshoz, és a készülék a spórolás érdekében egy gombnyomással át tud kapcsolni kis fogyasztású üzemmódba. Ilyenkor a képernyő fényereje csökken, a világítás hamarabb kikapcsol és a Bluetooth is takarékos módba áll át (vagy kikapcsol, ez nem derült ki a telefon leírásából).

Az öko-séta nevű funkció már valószínűleg tényleg csak a nagyon elszánt környezetvédőknek tesz kedvére: a menet közben bekapcsolható lépésszámláló kiírja, hogy a felhasználó mekkora széndioxid-kibocsátást került el az autózás helyetti gyaloglással, és hány fa életét mentette meg így. Ennél ésszerűbb megoldás, hogy a telefon borítása PCM nevű újrahasznosított műanyagból van, amit PET palackokból állítanak elő, a készülék és a töltő pedig nem tartalmaz káros anyagokat.

A Blue Earth csomagolását is kicsire és könnyűre tervezték újrahasznosított papírból, és a csomagban található töltő fogyasztása standby üzemmódban mindössze 0,03 watt. A készüléket a barcelonai Mobile World Congress szakkiállításon mutatja be először a gyártó, és 2009 második felében hozza forgalomba Európában.