Vágólapra másolva!
A Windows Media Player-en és a VLC-n túl is van élet: egy sor kevésbé ismert médialejátszó alkalmazást próbáltunk ki, melyek között kimondottan távirányítóval való használatra kihegyezett típusok is megtalálhatók: bizony nincs kényelmesebb annál, mint a fotelben ülve megnyomni a Play gombot, majd a film végén egy gombnyomással lekapcsolni az egész számítógépet.
Vágólapra másolva!

Már a Windows XP-ből is készült Media Center Edition néven olyan változat, amelyet csak olyan számítógépekkel együtt lehetett megvenni, amelyekhez távirányító is járt: a nagy méretű betűi révén több méterről is kényelmesen használható programot a Vista Premium és Ultimate változatai is megörökölték, ám kizárólag a Media Center logóval ellátott, megfelelő gombkiosztású távirányítókkal lehet használni. Mac számítógépeken a tízezer forintos minitávirányító birtokában használható Front Row biztosít hasonló funkciókat, bár ezzel a másodlagos képernyőn - például tévén - való megjelenítés problémákba ütközhet. A Front Row alternatívájául jól beválhat az ingyenesPlex nevű maces szoftver is.

A tévéadás és filmek nézése mellett zenehallgatást és képnézegetést is biztosító programcsomagoknak szerencsére több ingyenes, hagyományos XP-vel és alap Vistával vagy Linuxszal is használható alternatívája is létezik, ezekből próbáltunk ki néhányat.

Kedvencünk, a MediaPortal

Tesztelőink kedvence a nyílt forráskódú MediaPortal alkalmazás lett, ez ugyanis nagyjából húsz percnyi próbálgatást, és kisebb állítgatást követően minden tőle elvárható feladatnak eleget tett, egyetlen hiányossága az, hogy menüjét egyelőre nem magyarították. A program gyakorlatilag minden olyan fontos funkciót támogat, amire szükség lehet, tévétuner kártya birtokában akár az IPTV-ről ismert időeltolásos tévézésre, időzített felvételre is lehet használni. Lejátssza az összes ismert formátumban tárolt filmeket fájlból vagy DVD-ről, képeket lehet nézni rajta, valamint a winchesteren lévő zenék mellett online rádiók elérésére is használható. És minderre akár távirányítóról vezérelve is képes.

Telepítését követően érdemes a MediaPortal Configuration nevű modult elindítani, itt olyan alapvető paramétereket lehet megadni, mint hogy mondjuk térhatású legyen-e a hangzás, vagy sem, illetve milyen képarányú a megjelenítő. Alapesetben a szoftver az elsődleges monitoron aktiválódik, ha PC-nkhez egy tévé, vagy második monitor is kapcsolódik, a General menüben ki kell pipálni a Use screenselector to choose on which screen MP should start pontot, ekkor már használhatóvá válik a másodlagos megjelenítőn is a program.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a MediaPortalt

A Remote nevü részlegben a távirányító kiosztását választhatjuk ki, a Weather-ben pedig megadhatjuk, milyen városban élünk, így egy internetes adatbázisból online időjárási információkat is megjelenít a program. Ahhoz, hogy az alkalmazás megtalálja a merevlemezen lévő filmeket, képeket vagy zenefájlokat, meg kell adni azt is, hogy ezek melyik mappában találhatóak: ezt a Videos, a Music és a Pictures menüpontban lehet megtenni a Folders pontok alatt.

Használata előtt érdemes a fontosabb kodekeket feltelepíteni: próbánk során az új, h.264-es formátumú videofájlokkal is elboldoguló DivX, az XviD és az AC3 hangfilter telepítését követően gyakorlatilag minden fájlt le tudott játszani.

Képességeit letölthető bővítményekkel lehet kiterjeszteni, kinézetét egy rakás skinnel lehet testreszabni, összességében csak kissé instabil mivoltát reklamálhatjuk: amikor egy filmben ide-oda tekergettünk sokat, előfordult, hogy összeomlott a program, lejátszás közben szerencsére sosem lépett fel ilyen hiba.

XBMC: egy igazán pazar player

Az XBMC másolt játékok futtatását biztosító chipekkel felszerelt Xbox konzolokra készített amatőr fejlesztésű (homebrew) programnak indult, de azóta igencsak kinőtte magát: a konzolon kívül Windowsra, Linuxra és Mac OS X-re is elérhető, de még pendrive-ra telepíthető és Live CD-s megoldás is létezik belőle. Kétségkívül ez a legszebb kinézetű, legkiforrottabb kezelőfelülettel rendelkező program az ingyenes média center alkalmazások közül.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le az XBMC-t

Az XBMC nagyjából azonos funkciókat biztosít mint a fentebb bemutatott MediaPortal, azaz lejátssza a videókat, zenéket, diashow-t generál a fotókból, lekéri a friss időjárási információkat ráadásul még menürendszere is magyar. Egyedül azzal akadt problémánk, hogy a számítógéphez csatlakozó tévén, vagyis egy másodlagos képernyőn bírjuk működésre, ha valakinek erre nincs szüksége, a szoftver kitűnő választás lehet, egyébként nem (ha valakinek sikerül megoldania a problémát, köszönettel vennénk, ha megosztaná velünk a kommentek között).

Eposzi kihívások: MythTV

Kívácsiak voltunk arra is, hogy a számos média PC disztribúció központjául választott, Linux-alapú MythTV szoftvercsomag hogyan áll helyt a windowsos megoldásokkal szemben. A külön kliensre és szerverre osztott szoftver két fele futhat külön számítógépeken, így például a tévé rögzítésével megbízott szerver zúghat a pincében, a nappaliba pedig csak egy kis, filmlejátszásra szánt masinát kell telepíteni.

Forrás: [origo]
Ha mégis érdekli, innen töltheti le a MythTV-t

A szabad média center telepítéséhez vezető folyamatnak már az első lépéseinél megrekedtünk, a millió soros dokumentáció (PDF) ellenére sem sikerült rávenni a szoftver két felét, hogy beszéljenek egymással. A képernyőképeken remekül kinéző szoftvert jelen állapotában csak a profiknak ajánljuk, akik nem ijednek meg az adatbázisok konfigurálásával járó feladattól - feltehetően ők igen kevesen vannak.

Ha megéri, nagy király lesz: Boxee

Nem kell elkeseredniük az adatbázisokhoz egy cseppet sem értő linuxosoknak sem. Az egyelőre csak alfa állapotban, azaz félkész és nem túl stabil verzióban elérhető Boxee médiacenter minden igényüket ki fogja szolgálni, ha egyszer elkészül. Az XMBC-n alapuló szoftver letisztult, átlátható felülettel, webes tartalmak behúzásával és közösségi funkciókkal tervezi magához csábítani a felhasználókat.


A Boxee-t innen lehet letölteni

A Boxee-ra regisztrálók bejutás után elkezdhetik bejelölgetni barátaikat, akiknek a kedvenc műsorairól, frissen meglelt videóiról utána a tévés szoftverben is értesülni fognak. A Boxee erős webes műsorkínálattal rendelkezik, igaz ezek egy része csak Amerikában vagy Angliában elérhető. Az alapból beállított csatornákhoz és a gépen megtalált médiafájlokhoz további podcastokat és videókat tartalmazó RSS csatornákat is adhat a felhasználó.

Zoom Player a bütykölőknek

Ingyenes és fizetős változat is létezik a Zoom Player-ből, egy átlagos felhasználónak valószínűleg az előbbi is bőven megteszi. Fejlesztésekor elsődleges szempont volt, hogy kis erőforrásokkal beérje, a kezelőfelület tetszetős legyen, de számos beállításra is adjon módot, ennek megfelelően ez a program nem egy teljes média center megoldás, hanem egy alaposan felvértezett lejátszószoftver.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a Zoom Playert


Ezér ezt a lejátszót elsősorban a lejátszási paraméterekkel gyakran variáló típusú felhasználóknak érdemes kipróbálniuk. A fent említett dekódolok különálló telepítésére ennél a lejátszónál is szükség van.