Tavasszal újul az iWiW: jönnek az alkalmazások

Vágólapra másolva!
Az első fejlesztők már javában dolgoznak az iWiW-es alkalmazásokon, amelyek újabb funkciókkal ruházzák majd fel a közösségi portált. Megnéztük, milyen lesz az iWiW a hamarosan bemutatkozó új kiegészítőkkel.
Vágólapra másolva!

Az iWiW-hez egy ideje bárki gyárthat saját alkalmazásokat: a külső fejlesztők munkáját lehetővé tévő API (application programming interface) tavaly év végén vált elérhetővé. Az arra vállalkozók az iWiW Fejlesztői Portálján foghatnak munkához, és még megéri elkezdeni: a portált üzemeltető Origo Zrt. ugyanis január 15-én versenyt hirdetett a legjobb alkalmazásoknak, amelyet - a fejlesztők kérésére - március végéig meghosszabbítottak. A három legjobb alkotás egyenként félmillió forintos díjban részesül.

A nagyközönség a tervek szerint tavasszal veheti majd birtokba ezeket a szoftvereket, amelyet még csak a készítőik, illetve az iWiW fejlesztői láthatnak az iWiW Homokozó névre keresztelt tesztfelületen. Eddig is sok szó esett azokról az új elemekről, amelyek bekerülnek majd a közösségi oldal alá, amikor az alkalmazások élesben is elindulnak majd, most viszont már meg is tudjuk mutatni őket: illusztrációinkon az látható, hogyan néz majd ki az iWiW a megújulást követően. Az első és legfontosabb változás az lesz, hogy a kezdőlapra kikerül egy, a mostani üzenőfalhoz hasonló eseménynapló, amelyből megtudhatjuk, mit csinálnak éppen a portálon az ismerőseink. Így megjelenik majd többek közt, hogy ismerőseink közül ki, milyen alkalmazást kezdett el használni, és mit csinált vele legutóbb.

Még több közös tevékenység

Ezzel az oldalon belül közvetlen reklámot kapnak az ismerősök által felvett alkalmazások, de azokat külön, egy erre szánt gyűjtőoldalon is ki lehet majd listázni. A tervek szerint erre egy külön gomb szolgál majd az iWiW fejlécében, és ezt lekattintva az illusztrációnkon látható formában lehet majd böngészni az alkalmazásokat, amelyek száma folyamatosan bővül majd. (A jelenleg látható alkalmazásokat csupán a bemutató kedvéért jelenítettük meg, ezeket így, ebben a formában nem biztos, hogy meg lehet majd találni a kész változatban.)

Magát a kiválasztott alkalmazást a felhasználó felveheti majd az adatlapjára, és innen kezdve azon keresztül is kapcsolatba léphet majd az alkalmazást szintén használó ismerőseivel. Hogy mire jó ez? Az eddig elkészült iWiW-alkalmazások máris adnak némi támpontot a dolog hasznáról: lehet majd az iWiW-en belül videókat ajánlani egymásnak, recepteket küldözgetni, vagy különböző játékokban megmérkőzni az ismerősökkel, de már készül egy olyan alkalmazás is, amely a környezettudatos életmód irányába tett lépéseinket teszi követhetővé.

Forrás: [origo]
Zöld alkalmazás használat közben - Teljes kép

A hasonló külső fejlesztéseket lehetővé tévő oldalakon népszerűek a flash- és kvízjátékok, önismereti tesztek is, vagy az étterem-, film-, könyv- és moziajánlók. Az ismertebb webszájtok és webes szolgáltatások legtöbbje már elkészítette saját, közösségi oldalakon belül működő alkalmazásait, amelyekkel saját funkcióikat ezeken belül is elérhetővé teszik (például: termékajánlók, online vásárlás, letöltések), és persze aktív kapcsolatot tarthatnak a felhasználóikkal.

A hazai fejlesztők előtt tehát számos példa akad arra, hogy mi mindent lehet még belevinni az iWiW-be, amelyben a felhasználók keresgélése, az üzengetés, képfeltöltés és -nézegetés mellett így egész sor új funkció is használható lesz. Ezek legtöbbje révén a felhasználók új formában léphetnek majd kapcsolatba az ismerőseinkkel a közös aktivitások, a közösen elérhető tartalmak vagy a közös játék révén.

A fejlesztőknek még nem késő beszállni

Forrás: [origo]
Ki mit csinál? Történések a nyitólapon

Az iWiW üzemeltetői az API tavalyi megnyitását követően január 15-én indították el a már említett alkalmazásfejlesztő versenyt, amelynek nevezési határidejét most március 31-ig meghosszabbították. A fejlesztőknek a sikeres pályázathoz figyelembe kell venniük néhány szempontot, amelyek leírják azt is, hogy milyen egy jó alkalmazás egy közösségi oldalon.

Ezek szerint az alkalmazásnak lehetőleg segítenie és hatékonyabbá kell tennie a felhasználók közötti interakciót és kommunikációt - hiszen ez a közösségi oldal egyik lényege. Nem árt, ha az alkalmazás valamilyen szempontból hasznos is, vagyis meglévő igényeket elégít ki, és segíti az önkifejezést, például a tartalommegosztást (írások, képek, videók). A jó alkalmazás emellett rendszeres használatra ösztönöz, vagyis nem csak egyszeri vonzó lehetőséget kínál a felhasználók számára, hogy kipróbálják, és egyszerűen kezelhető, könnyen átlátható, valamint - mivel végtére is egy fejlesztői versenyről van szó - a kódja is átlátható.

Forrás: [origo]
Alkalmazások listája: így lehet majd válogatni - Teljes kép

Az iWiW-es alkalmazásfejlesztésről az érdeklődők a dev.iwiw.hu oldalon találhatnak információt, ugyanitt lehet regisztrálni a fejlesztéshez. Aki szeretne belevágni a munkába, a lehetőségekről a fejlesztői portálon futó blogon, fórumon és wikiben tájékozódhat. A fejlesztői munkához a JavaScript és a HTML nyelvek ismeretére van szükség, illetve az OpenSocial szabvány áttanulmányozására, mivel az iWiW API erre a sztenderdre épül. A készülő alkalmazásokat az iWiW Homokozó nevű tesztfelületen lehet kipróbálni, ahol a rendszer virtuális felhasználókat is ad a fejlesztőnek.

Hogy pontosan mikortól válik az iWiW a külső alkalmazásokkal kibővített új közösségi portállá, még pontosan nem tudjuk. A fejlesztői verseny március végén zárul le, és várhatóan ezzel közel egy időben élesben is birtokba vehetők majd az új funkciók.

Az iWiW közösségi portált az [origo] kiadója, az Origo Zrt. üzemelteti.