Vágólapra másolva!
A múlt héten bemutatott új iPod Shuffle távirányítós fülhallgatójában egy eddig ismeretlen rendeltetésű chipet találtak a készüléket szétszerelő iLounge portál munkatársai. A lelet, amely a feltételezések szerint az Apple által nem jóváhagyott kiegészítők használatát hivatott meggátolni, egyaránt borzolja a kedélyeket a sajtóban és a jogvédők körében.
Vágólapra másolva!

A készülékeket felboncoló technológiai újságírók rögtön a legrosszabbra gondoltak: attól tartanak, hogy a gyártó az iPodokhoz fülhallgatókat gyártó cégek levámolását szeretné megkönnyíteni a fülesben elhelyezett azonosító chippel. Az új iPod Shuffle-on ugyanis nincsenek kezelőgombok, számot léptetni, vagy hangerőt szabályozni csak a fülhallgató vezetékére szerelt távirányító gombokkal lehet.

Bár az első hírekkel ellentétben a Shuffle működik hagyományos fülhallgatóval is, azzal az említett funkciók hiányában gyakorlatilag használhatatlan. Az újságírók legrosszabb feltételezésének az adott alapot, hogy a cég külön díjat - az úgynevezett "Apple adót" - számít fel a hivatalos, Apple-logóval ellátott kiegészítők gyártóitól, amit azok természetesen beépítenek a termékeik árába.

Így végül a vásárlók hátán csattan az ostor, de aki beérte nem hivatalos kiegészítőkkel, az bármilyen tartozékot vásárolhatott a készülékeihez - a gyanú szerint viszont az új generációs iPodoknál ez már nem így lesz. Az Electronic Frontier Foundation nevű jogvédő szervezet egyenesen odáig ment az ismeretlen rendeltetésű alkatrész funkciójával kapcsolatos feltételezésekben, hogy annak hiányában az Apple akár le is tilthatja a felhasználó készülékét egy, a zenelejátszókban élesített szoftveres kapcsoló segítségével.

A BoingBoing szerint az új Shuffle fülese a legújabb iPod Classic, Touch és Nano készülékekkel is működik, így a letiltáshoz vagy legalábbis az ellenőrzéshez szükséges szoftveres mechanizmussal, ha az valóban létezik, már ezek is rendelkezhetnek. Az Apple mindeddig nem kommentálta a ezeket a sejtéseket, de tény, hogy jelentős piaci előnyt tudna kovácsolni az általa jóváhagyott és "megadóztatott" termékek árából: tízből hét zenelejátszó ugyanis iPod az Egyesült Államokban.