Internetcenzúrát vezetnek be Kazahsztánban

Vágólapra másolva!
Kazahsztánban az internetezést korlátozó törvényt hagyott jóvá szerdán a parlament: ennek értelmében a kormányzat korlátozhatja egyes honlapok elérését.
Vágólapra másolva!

A hatályba lépése után a jogszabály lehetővé teszi, hogy a bíróságok megakadályozzák a hozzáférést egyes honlapokhoz, beleértve külföldieket is, és azonos szabályozás alá veszi a sajtóval a blogokat és a chatszobákat is. A kormány azzal indokolja a korlátozásokat, hogy velük elejét veszik a gyermekpornográfia és a szélsőséges eszmék terjesztésének, és megvédik a nép jogait.

A sajtószabadság védelmezői szerint viszont a már érvényes jogszabályok is lehetővé teszik ezt, az újabb korlátozás pedig utat nyit az önkényes leszámolásra a hivatalostól eltérő vélemények terjesztőivel. Számos népszerű internetes oldal máris elérhetetlen a kazah olvasók számára. 2007-ben el is ítéltek egy bloggert Nurszultan Nazarbajev elnök megsértése címén. Kazahsztán 2010-ben szeretné átvenni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet soros elnökségét, ezért demokratikus reformok sorát vállalta bevezetni.