Az Apple szerint a nemzetbiztonságot veszélyeztetik a feltört iPhone-ok

Vágólapra másolva!
Az Apple telefonjait többek között azért szokták egy jailbreak nevű módszerrel feltörni, hogy olyan programokat is futtathassanak az iPhone-on, amiket nem árusítanak az Apple boltjában. A feltört telefonok ezen kívül minden szolgáltató SIM kártyáját elfogadják, nem csak azokét, melyekkel a tulajdonosuk szerződést kötött. Az Apple szerint a jailbreakelt telefonnal akár mobiltornyokra is lehet támadni, avagy lenyomozhatatlan hívásokat indítani.
Vágólapra másolva!

Körülbelül egymillió iPhone-t törhettek fel idáig, az Electronic Frontier Foundation civil szervezet pedig azt javasolta a szerzői jogok betartását felügyelő amerikai hatóságnak, hogy legalizálja az iPhone operációs rendszerének a módosítását. A szervezet szerint ugyanis a gyártó nem korlátozhatja, mire használja készülékét a vevő, miután az a tulajdonába került.

Az Apple a felügyelő hatósághoz küldött levelében többek közt azért kérte, hogy utasítsák el az Electronic Frontier Foundation javaslatát, mert szerintük katasztrofális következményei volnának, ha az emberek legálisan használhatnák a feltört iPhone-jaikat. A cég szerint a jailbreak után a számítógépes bűnözők a telefon a mobiltornyokkal kommunikáló szoftvereit is átalakíthatnák, és a tornyok ellen indított támadásokkal ellehetetleníthetnék a mobilhálózatok működését. Az Apple azt állítja, hogy a jailbreaking a készülékek azonosítását is meggátolhatja, és lehetővé teszi a kábítószer kereskedőknek, hogy lenyomozhatatlan hívásokat kezdeményezzenek.

Fred Von Lohmann, az EFF ügyvédje szerint, bár elvileg lehetséges lenne az Apple által leírt támadások elindítása, ilyesmire még sohasem volt példa, ezen kívül pedig attól sem omlottak össze a világ mobilhálózatai, hogy megjelent a Google nyílt forráskódú, azaz szabadon módosítható operációs rendszere, az Android, írja a Register.

ictpress