Az új Stephen Kinget féltik az ebooktól

Vágólapra másolva!
Karácsonyig elhalasztották Stephen King Under the Dome (A kupola alatt) című új regényének e-kiadását az Egyesült Államokban, mert kiadója attól tart, hogy a könyv a jóval drágább hagyományos formátumban különben nem kelne el.
Vágólapra másolva!

Az eset nem egyedi: az amerikai kiadók számos könyv esetében csak jóval a hagyományos formában való megjelenés után adják ki a könyv e-változatát. Eközben a Target.com, az Amazon.com és a Walmart.com között kialakult árháború miatt a könyvek árai is meredeken estek a közelmúltban, fejtörést okozva a független könyvkereskedőknek és a kiadóknak, amelyek nem tudnak lépést tartani az árengedmények iramával. A novemberre tervezett amerikai megjelenések már 9 dollárért (1600 forintért) vagy még kevesebbért is előrendelhetők ezekben az online áruházakban.

Stephen King művei egyébként az e-könyvek úttörői közé tartoznak. Riding the Bullet (Lövedéken lovagolva) című, 2000-ben megjelent e-novellája például kezdetben ingyen letölthető volt. Az e-kiadás akkora sikert aratott, hogy a könyvet kínáló honlapok túlterheltté váltak a hatalmas forgalom miatt.

Dan Brownt is féltik

Nem csak az amerikai kiadók tartanak attól, hogy az olcsóbb, esetenként könnyebben másolható e-könyvek miatt kevesebb fogy majd a hgyományos, papíros kiadásokból. Marco Schneiders, a Lübbe kiadó vezetője a Frankfurti Könyvvásáron nyilatkozott úgy, hogy a kalózoktól való félelmükben nem készítenek Dan Brown legújabb regényéből e-könyvet. A kiadó vezetője attól tart, hogy a másolásvédelmet előbb-utóbb úgyis feltörnék, és akkor bárki letölthetné a The Lost Symbol (Az elveszett jelkép) című művet.

"Nem gondolom, hogy a vevők a jövőben hordozható olvasóeszközökkel fognak mászkálni. Inkább várunk még egy keveset, és majd mobiltelefonon és iPhone-okon tesszük olvashatóvá a könyvet" - mondta el az adatlopástól tartó kiadóvezető.