A legolcsóbb megoldás iPhone helyett

Vágólapra másolva!
Ha legszívesebben le sem szakadna a netről, és szereti, ha ezerféle hasznos vagy szórakoztató szoftver áll készenlétben a telefonján, de túl drága az Apple csodamobilja, akkor csak ajánlani tudjuk a Pulse-t.
Vágólapra másolva!

A lapos kis érintőképernyős telefon már azzal sokak érdeklődését felkeltette, hogy ez az első, igazán olcsó androidos, vagyis a Google mobilis operációs rendszerét futtató készülék. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználó rengeteg, és remélhetőleg egyre több letölthető alkalmazást szerezhet be a telefonra, és kényelmesen használhatja velük a Google legfontosabb webes szolgáltatásait - például a levelezést, a térképeket, a naptárt.

A profik persze egészen a rendszer magjáig leáshatnak, ha szeretnének, hiszen az Android nyílt forráskódú, és ingyenes, de ez most is inkább csak azért fontos szempont, mert így még sokoldalúbb lehetőségeket rejt a fejlesztők számára. A szoftveres platform tehát vonzó, szó se róla, és a telefon bekapcsolása után derül ki: mára igen kiforrottá is vált.

Az Android Sense nevű, már a HTC Herón is megismert kezelőfelülete sokkal, de sokkal kellemesebb élményt nyújt, mint a Windows Mobile vagy akár egy S60. A rendszer működése maximum egy kicsit lassabb, vagy inkább kimértebb, mint várnánk, de egészében kulturált, és kényelmes, könnyen tanulható. A lényeg azonban a Pulse esetében a vas, ami az Androidot futtatja.

A készülék pedig tulajdonképpen nem más, mint egy Huawei telefon. A név sokaknak ismerősen csenghet, de segítünk: a kínai gyártó elsősorban hálózati eszközökkel foglalkozik, telefont mindeddig mi sem vettünk kézbe tőlük, így elsőre erős fenntartásokkal közelítettünk a kimondottan olcsó árazású modellhez. Néhány kellemetlenségtől eltekintve viszont pozitívan csalódtunk.

Masszív telefon jó kijelzővel

A készülék kézbe fogva összességében kellemes összbenyomást kelt: a burkolata fényes, kemény műanyag, a teljes egészében levehető hátlap pontosan illeszkedik, a gombok is elég masszívak, a telefon egyáltalán nem tűnik gagyinak. A telefon 11,5x6,3x1,35 centiméteres dimenziói és 130 grammos súlya révén éppen kényelmesen elfér akár az ember tenyerében, akár a zsebében, egyszerűen pont jó: se nem kicsi, se nem túl nagy. Használat közben a kijelző és a fényes burkolat természetesen borzasztóan gyűjti a zsíros ujj- és kéznyomokat, de ezzel együtt kell élni egy kapacitív kijelzős, vagyis ujjbegyre szabott telefonnál. Inkább a karcoktól kell óvni, amihez szerencsére jár hozzá egy műbőr szegélyes, neoprén külsejű tok.

Forrás: Hajdú D. András
Fotózásra nem a legjobb (Még több kép)

A Pulse legfontosabb része természetesen a képernyő, és erre a részletre, szerencsére, odafigyeltek a Huawei mérnökei: a 3,5 hüvelykes kijelző nagyon szép képet ad, és kiváló a fényereje is. Mivel november elején, főleg borongós időben használtuk, jórészt az irodában, 25 százalékosnál nem is kellett feljebb vennünk a fényerejét. Az érintős kijelző érzékenysége is pont megfelelő, ha esetleg fennakadás van a kezelésében, az leginkább szoftver belassulásának köszönhető. A hardver elvileg támogatja a multitouch, vagyis két ujjas kezelést is, de ehhez újabb Android-verzió kell majd rá.

A kijelzőn jóval kevesebbet matattunk, mint az iPhone-on, hiszen itt kezelőgombokat is kapunk a szoftverek vezérléséhez, nem csak a képernyőn kirajzolt virtuális kezelőfelület áll a rendelkezésünkre. A középső menügomb egy könnyű kis műanyag bogyó, amit görgethetünk és le is nyomhatunk, ez szolgál a kurzor pozícionálására és kattintásra. A telefonokon megszokott zöld és piros gombok mellett van egy állandó menügombunk és egy vissza/főmenü gombunk is, amivel visszafelé lépkedhetünk minden programban, a menükben, vagy akár a weblapok között is.

A telefon oldalán találunk még hangerőszabályzót és a kamerához tartozó elsütőgombot, valamint egy bekapcsológombot is, ami egyszer lenyomva lezárja a telefont, nyomva tartva pedig egy gyorsmenüt hoz fel, innen lehet azonnal némítani, vagy repülős módba kapcsolni a készüléket. A Tasks (feladatok) almenüből a kontaktokhoz, a tárcsázáshoz, a fájlkezelőhöz is gyorsan eljuthatunk, ezeket a funkciókat ugyanis rendszerint valahol a kezdőképernyőn, tetszőlegeses helyre elszórva találhatjuk meg.

A hangminőség és a kamera gyenge

A telefon töltője egyben a számítógépes szinkronizáláshoz szolgáló USB-kábel is, aminek legutóbb szintén az iPhone-nál örültünk nagyon. Tényleg praktikus megoldás, hiszen így a számítógépről is tölthetjük vele a telefont. A Pulse egyetlen, ám igen súlyos ergonómiai hibája, hogy a micro-USB csatlakozója és a minijack audio aljzat közös fedél alatt lakik. A hosszúkás fedelet félrehajtva könnyen le lehet törni, ráadásul így zsebből történő zenehallgatás közben az USB-port is koszolódik. Az már csak bosszantó apróság, legfeljebb gyártástechnológiai szempontból magyarázható, hogy nem 3,5 milliméteres sztenderd hangkimenet, hanem 2,5 milliméteres minijack van a telefonon, ami így belül is kevesebb helyet foglal el, viszont saját füles csak egy adapterrel használható.

Forrás: Hajdú D. András
Tokban érdemes hordozni (Még több kép)

Ez már csak azért is fájdalmas pont, mert ez az univerzális okostelefon, legalábbis érzésünk szerint, leginkább a mobilnetezni, filmet nézni, zenét hallgatni vágyó átlagfelhasználónak készült, aki szívesebben használná egy jó minőségű fülhallgatóval a gyárilag mellékelt, fülbe illeszthető egység helyett.

Már csak azért is, mert a telefon hangja nem hagy kívánnivalót maga után: a Pulse-tól ne várjunk ugyan iPod-gyilkos hangzást, de megteszi, a külső hangszórója pedig torzít ugyan, de nagyon hangos, ami leginkább az ébresztőóra-funkciónál jöhet jól. A hanghívások hangminőségéről sajnos már nem mondhatjuk el, hogy különösebben jó lenne: a telefon ilyenkor is eléggé torz hangon szól, és beszélgetés közben az érintőképernyő gombjait is megnyomhatjuk a fülünkkel. Ez az a részlet, aminél látszik, hogy végtére is fapados készülékről van szó.

A Pulse-ban van egy 3,2 megapixeles felbontású beépített kamera is, de ezt a gyártó helyében olyan nagyon nem emlegetnénk. A gyári fényképező szoftvere rémesen lassan dolgozik, gyakorlatilag képtelenek voltunk vele elmosódástól mentes képet készíteni, a filmfelvevő pedig csak 20 képkocka/másodperces felvételeket készít. A lencsét takarófedél sem védi, és nincs rajta vaku, vagy autofókusz-segédfény sem.

Már csak magyar ékezet kellene

A Huawei mobiljával kapcsolatban a legkellemesebb meglepetést az okozta, hogy a telefon milyen kényelmesen, zökkenőmentesen kezeli a wifis hálózatokat. Miután eltároltuk benne az otthoni és a munkahelyi hálózatot, a wifi bekapcsolása után gond nélkül feljelentkezett arra, amelyik éppen kéznél volt. A kezdő felhasználó számára csak az lehet kicsit sokkoló, hogy mint valami építő- vagy modellező készlettel, úgy kell foglalatoskodni a telefonnal az ismeretség elején. A kezelőfelületről ugyanis gyári állapotban hiányoznak az olyan alapfunkciók, mint például a wifi, a GPS, a 3G vagy a Bluetooth ki/bekapcsolása, vagy a fényerő beállítása: ezeket mind külön-külön kell letölteni a neten keresztül az Android Marketplace-ről.

Forrás: Hajdú D. András
Letöltés van dögivel, magyar ő és ű még nincs (Még több kép)

A Google-os mobilszoftver kezelőfelületét, mint említettük, sikerült gyorsan megkedvelni, csak arra érdemes odafigyelni, hogy rendet tartsunk az óriási, több képernyőnyire kibővíthető felületen. A programokat, widgeteket vagy különböző tartalmakat megjeleníteni képes kártyákat (wildcard) ide pakolászhatjuk ki a virtuális gombon keresztül elérhető főmenüből, ahol abc-sorrendben sorakozik minden, amit már letöltöttünk. A kezdőképernyő értelemszerűen a gyors elérést szolgálja, a menü pedig egy katalógus, amelyen belül segédprogramokkal rendezhetjük tovább a letöltött dolgainkat.

A szoftverek tárolására maximum 16 gigabájtos microSD-kártyát használhatunk, amit idehaza sajnos nem kapunk a telefonhoz, illetve, ameddig tart, a belső, körülbelül 60 megabájtos tárterület is munkára fogható. MicroSD-re viszont mindenképpen szükségünk lesz, mivel vannak szoftverek, amelyek egyáltalán nem hajlandók elindulni a kártya nélkül. A telefonon található File Manager alkalmazással kényelmesen pakolászhatjuk a telepített szoftvereket ide-oda, és innen végezhetjük el a rendszer frissítését is.

Erre pedig egészen biztosan szükségünk lesz, hiszen a Pulse szoftvere egyelőre nem lokalizált. A telefon menüje angol nyelvű, de ami ennél fájóbb hiányosság, a virtuális billentyűzeten nem szerepel hosszú ő és ű betű, csupán kalapos ékezettel. Maga a virtuális qwerty-billentyűzet egyébként kényelmesen használható, és a telefon vibráló visszajelzést is tud adni a gombok lenyomásáról, aminek köszönhetően tűrhető sebességgel lehet gépelni rajta. Nem mondjuk, hogy nem jönne jól egy valódi billentyűzet, de az Android sajátja is jól használható.

Minden nap lóghat a töltőn

A telefonnal főleg wifiztünk, így mérsékelten intenzív használat mellett 1-2 naponta kellett tölteni. A 3G-s mobilnetezés vagy a beépített GPS működtetése ezzel szemben már 7-8 óra alatt le tudja meríteni a telefont. Célszerű tehát mindig magunknál tartani az adatkábelt, és nap közben arról táplálni a készüléket. Amikor a PC-re van dugva, a CD-lemezen mellékelt T-Mobile-os PC Suite alkalmazás telepítése után cserélhető lemezként ismeri fel a számítógép, így könnyen másolhatunk fel rá fájlokat. A klienssel szinkronizálhatjuk rá Outlookból a leveleinket, kontaktlistánkat is, a felmásolt Office-dokumentumokat pedig egy gyárilag mellékelt szoftverrel nyithatjuk meg rajta, aminek a fizetős változatának beszerzése után szerkeszthetők is lesznek.

Forrás: [origo]
Jack és USB egy fedél alatt (Még több kép)

A telefon korlátaival persze nem árt tisztában lenni: a készüléket egy 528 megahertzes (Qualcomm gyártmányú, ARM rendszerű) processzor működteti, ami azt jelenti, hogy normál használat mellett, 1-2 egymás mellett futó alkalmazással nem lesz gond, de több program már jelentősen lelassíthatja az Androidot. A napi használat során is érdemes odafigyelni, hogy ne terheljük túl, és kéznél kell tartani egy task manager alkalmazást, amivel kilőjük a felesleges programokat, vagy egyáltalán, át tudjuk tekinteni, hogy mi fut éppen.

Mindent egybevetve munkához, szórakozáshoz, az online élethez kezes, rugalmas segédeszközt kapunk a T-Mobile Pulse formájában, amelyet új előfizetéssel, hűségszerződéssel már akár 50 ezer forintos, előfizetés nélkül akciósan 77 ezer forintos áron el lehet vinni, vagyis kategóriájának legolcsóbbja. Minket a használata során nyert pozitív tapasztalatok meggyőztek róla, hogy az Android egy nagyon ígéretes mobilplatform, a Huawei készüléke pedig megfelelő alternatíva a kispénzűeknek ahhoz, hogy kihasználják, kiélvezzék a benne rejlő lehetőségeket.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a készüléket forgalmazó T-Mobile tulajdonosa.