Ezeket telepítse az új mobiljára

Vágólapra másolva!
Mobiltelefont kapott karácsonyra? Még ha nem is a legdrágább csúcsmodellt kapta ajándékba, ingyenes szoftverekkel jelentősen kibővítheti a telefon tudását: mobilinternet-előfizetés birtokában sms helyett akár e-mailezhet vagy chatelhet, de kényelmesen elolvashatja a híreket is egy okos mobilböngésző segítségével.
Vágólapra másolva!

iPhone-nal lepték meg a rokonok? Ebben az esetben irány az App Store, ahonnan egy sor remek ingyenes szoftvert tölthet le. Nem kell azonban akkor sem elkeseredni, ha egyszerűbb készülék várta a fa alatt, ha legalább néhány megabájt memóriával felszerelték és támogatja a Java technológiát és a GPRS-t, szinte biztos, hogy alkalmas lesz arra, hogy megnézze rajta a friss híreket, elolvassa leveleit, vagy rácsipogjon valakire a chaten. E paramétereket minden gyártó weboldalán le lehet ellenőrizni. Mobilinternet-előfizetésből normál használat mellett már egy 100 megabájtos csomag is elegendő arra, hogy elolvassuk a híreket, megnézzük a leveleket vagy éppen chateljünk ismerőseinkkel, ezek a jellegű szolgáltatások ugyanis nem generálnak túl nagy adatforgalmat.

Szuper böngészés Opera Minivel

Az első dolog, amit egy új mobilra érdemes letölteni, az Opera Mini böngésző: alapkészülékekre mindenképp ajánlott telepíteni, de okosabb, HSDPA-s, wifis modelleken is hasznos lehet. Némileg nagyobb tudású verzióját, az Opera Mobile-t kifejezetten ez utóbbi modellekre szánják, de a képaláírásban szereplő wapoldalon mindig a látogató készülékének megfelelő verziót kínálja letöltésre a norvég társaság. A magyar nyelvű menüvel rendelkező program végleges verziója a 4.2-es számnál jár, de próbáink alapján érdemesebb az 5-ös kiadás béta verzióját letölteni, ez ugyanis számos újítást tartalmaz, és elég stabilan működik, nekünk legalábbis nem produkált leállásokat, bár néhány oldal nem jelent meg benne helyesen.

Forrás: [origo]
Az ingyenes Opera Mini böngészőt az m.opera.com címről töltheti le a meglévő wap-browserrel
(
Itt sms-ben is le lehet kérni a letöltési linket)

Miért jó az Opera Mini? Mert nagyon jól használható a gyakorlatban olyan oldalak megtekintéséhez is, amelyet eredetileg hagyományos PC-re optimalizáltak. A mobilnetes használatot rendkívüli mértékben könnyíti, hogy az Opera Minire tömörítve érkeznek a honlapok - ezt a feladatot a cég szerverei végzik - így az átvitt adatmennyiség csökken, a böngészés sebessége pedig lassú kapcsolaton is élvezhetővé válik. A tömörítés mértékét a menüben lehet állítani, tesztelőnk a "rossz" értéket kiválasztva is teljes elégedettséggel tudta használni telefonján. Az új kiadás már böngészőlapokat is kezel, azaz egyszerre több oldal felkeresését is lehetővé teszi, alapmobilokon azonban érdemes ezzel a lehetőséggel csínján bánni a megfelelő sebesség megőrzése érdekében.

Az első indítást követően a miniböngésző nyitóoldalára, az ún. gyorshívóra a kedvenc honlapok linkjeit lehet bepakolni, de a hagyományos módon is el lehet érni a könyvjelzőket. Kapásból érdemes aktiválni a menüben az Opera Link szolgáltatást, ehhez ugyan regisztrálni is kell, ám bekapcsolását követően a program időnként lementi a beállításokat, könyvjelzőket egy webtárhelyre, így egy másik telefonra átállva már többé nem kell elvégezni ezek konfigurálását, az automatikusan végbemegy majd. Az Opera Minibe a www.origo.hu címet bepötyögve portálunk mobil verzióját tekinthetik meg olvasóink, aki a teljes tartalmat szeretné böngészni, annak az aktiv.origo.hu URL-lel érdemes próbálkoznia. Ha valamilyen oldal nem működne a béta verziójú Mini alatt, bármikor vissza lehet állni a készülék saját beépített browserére, mivel azt nem írja fölül az Opera.

Telefonról a Twittert az m.twitter.com, a Facebookot az m.facebook.com címen érdemes felkeresni, de például a Flickr online képtára is rendelkezik mobilos felülettel (m.flickr.com).

Google a mobilon

Természetesen az Opera Miniből a Google keresőjét, levelezőjét vagy feedolvasóját is el lehet érni, de a társaság mobilos oldalán (m.google.com) külön alkalmazásokat is el lehet érni, amelyek a keresőóriás szolgáltatásainak kényelmes elérését teszik lehetővé.

ForrA!s: [origo]
A Google szolgáltatásait mobilról az m.google.com címen lehet elérni

Ezen az oldalon telefonra optimalizált szolgáltatások - például a Dokumentumok vagy a Keresés -, illetve letölthető applikációk is találhatók: ilyen Java-miniprogramokon lehet például elérni a Gmail vagy a Google Térkép szolgáltatásait a kis képernyőn. A Gmail esetében a webes felület gyakorlatilag minden fontos funkcióját el lehet érni mobilon is, a menük elérését az egyes számbillentyűkhöz rendelt funkciók könnyítik, ezeket jelzi külön az egyszerűbb készülékeken is futtatható kliensprogram. Hasonlók jellemzik a Google Maps mobil változatához szükséges programot, bár ennek használatakor érdemes figyelembe venni, hogy a letöltött térképrészletek bizony hatalmas adatforgalmat generálhatnak még akkor is, ha nem műholdképes nézetben használjuk a programot.

Chatelés bárhonnan

Bár mobilon elsősorban hívni szoktuk a másikat, a bárhonnan elérhető chatelés egy igen hasznos szolgáltatás, hiszen jóval olcsóbb használni, mint az sms-t, amelyért üzenetenként fizetni kell.

Forrás: [origo]
Nimbuzz: mobilra és PC-re is létezik az egyik legjobb kliensprogram

Korábban a Fring-et használták a legtöbben mobilos chatelésre, mostanra azonban egyre népszerűbb a barátságosabb felülettel rendelkező Nimbuzz. Mindkét programmal egyszerre lehet felcsatlakozni Messengerre, GTalkra, ICQ-ra és más üzenőszolgáltatásokra, emellett akár a Skype-on lévő ismerősökkel is lehetővé teszik a kommunikációt mind chaten, mind ip-alapú hanghívással. Ez utóbbi lehetőségnek leginkább akkor van értelme, ha egy ingyenes, vagy olcsó wifi elérési pontra tudunk csatlakozni egy megfelelő készülékkel, így ugyanis ingyen lehet telefonálni a Skype-os ismerősöknek - ami különösen külföldön praktikus.