Mobling - mobilos társas szerencsejáték Budapest utcáin

Vágólapra másolva!
Mobilos társas szerencsejáték-rendszerrel nyerte el a T-Mobile Mobilnet II. pályázatának csoportos kategóriáját Philipp Helga, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, és Blázovics László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. A két egyetemistát telefonon értük utol - jelenleg egy-egy európai nagyvárosban tanulnak.
Vágólapra másolva!

A játék neve Mobling. Ez mit takar?
Philipp Helga: Ismertem a tavalyi, győztes munkákat, és azon gondolkodtam, mit lehetne kitalálni. Először egy mobil-lottójáték ugrott be, de mivel az már létezik, ezt elvetettem. Viszont szerettem volna a mobilos szerencsejátéknál maradni, és ekkor kerestem az új nevet is, ami a Mobling lett. (A gambling on your mobile - azaz szerencsejáték a mobilodon összevonásából). A játék alapja, hogy Budapestet szektorokra osztottuk - mint egy lottószelvényt - a szektorok pedig meghatározott időközönként (például hetente) egy adott számmal párosulnak. A játékot kétféleképpen lehet játszani: egyénileg és csoportosan. Az egyéni játékosok a regisztrációt követően öt számot kapnak, majd sorrendben át kell haladniuk azokon a szektorokon, amelyekhez a kapott számok tartoznak. A csoportos játék esetén az ötfős csapatokban mindenkinek egy-egy száma van, és a hozzátartozó szektorba kell a játékosoknak belépnie az adott idősávban. Természetesen a szabályok rugalmasan változtathatók. A lényeg az, hogy egy kis szerencse kell hozzá, ugyanakkor a csoportos játék lényege a közösségépítés is. Így például olyan csoportok is játszhatnak, melyek tagjai eredetileg nem is ismerték egymást. Ezt támogatandó a weboldalon kialakítottunk egy chates felületet is, ahol a tagok megbeszélhetik azt is, ki merre fog közlekedni.

Technológiai oldalról nehéz volt az elképzelést megvalósítani?
Blázovics László
: Lényegében annyira nem. Mindent meg lehet csinálni, csak épp időhiányban voltam, hisz az egyetem mellett dolgoztunk rajta, és én egy másik projekten is dolgoztam párhuzamosan. Azért is tetszett meg az ötlet, mert egyszerűen megvalósítható, mégis jópofa, és sokakhoz szól. Annyi csak a megkötés, hogy mivel Microsoft-technológiát használtam, a szolgáltatás tényleges működtetéséhez szerverlicencekre lenne szükség. Egyébként azért is találtam szimpatikusnak Helga ötletét, mert nem csak fiatalokhoz szól, hanem mindenkihez.

Két külön egyetemre jártok. Hogyan találtatok egymásra?
PH
: A T-Mobile szervezett egy találkozót a pályázat csapatos kategóriája iránt érdeklődőknek, ahol elmondhattuk az elképzeléseinket mindenki előtt. Én egyébként nem prezentáltam, hanem odamentem a műegyetemista fiúkhoz, és aztán Laci felhívott, hogy érdekli a dolog.