Egyre többen kalózkodnak a munkahelyükön

Vágólapra másolva!
Az elmúlt három hónapban másfélszeresére nőtt a munkahelyükről letöltögető felhasználók száma a Scansafe biztonsági cég szerint, amivel a dolgozók saját állásukat is veszélyeztetik.
Vágólapra másolva!

A világszerte céges számítógépek millióit ellenőrző vállalat adatai szerint az elmúlt negyedévben 55 százalékkal nőtt a munkahelyi gépekről kezdeményezett illegális letöltések száma. Az alkalmazottak valószínűleg azért próbálkoznak a letöltésekkel, mert nem ismerik a munkaadóik erre vonatkozó rendelkezéseit, és azt hiszik, ugyanúgy használhatják a céges számítógépet, mint az otthonit - vélekedik a Scansafe. A cég szerint az alkalmazottak két kedvence a szoftver és a zene az illegális letöltések terén, mivel ezeket töltögetik leginkább a munkaidő alatt.

A magáncélú számítógép-használat mellett a munkaadók rendszerint az illegális szoftverek használatát és a jogsértő tartalmak gépen való tárolását, letöltését is megtiltják alkalmazottaiknak, amivel elsősorban magukat igyekeznek megvédeni a lehetséges jogi következményektől és a hálózatbiztonságot veszélyeztető kártevőktől. A kémprogramok és trójai vírusok rendszerint valósággal nyüzsögnek azokon az oldalakon, amelyek illegális webes letöltéseket kínálnak.

A Scansafe azt javasolja a vállalatoknak, hogy tiltsák le a nem kívánt letöltéseket, mivel ez az egyetlen biztos módszer, emellett gondoskodjanak a betartható munkahelyi internet-felhasználási szabályok kidolgozásáról és megismertetéséről. A letöltések számának növekedésére az is magyarázatot adhat biztonsági cég szerint, hogy sem a munkaadók, sem az alkalmazottak nem fordítanak elég figyelmet a munkahelyi nethasználattal kapcsolatos előírásokra.