A Google-t is hamisítják Kínában

Vágólapra másolva!
A Goojje nevű webkereső felkészült a Google esetleges Kínából való távozására: a cég weboldala a megszólalásig hasonlít az amerikai webkereső kínai oldalára.
Vágólapra másolva!

A Google levélben szólította fel a Goojjét, hogy változtassa meg emblémáját, amely az internetes vállalat logójából ismert karaktereket tartalmazza, és nyitóoldala is teljes egészében a Google.cn elrendezésére hasonlít. Az AFP szerint a Google holnapig adott időt a kínai klónjának, hogy abbahagyja a cég védjegyének számító logó bitorlását, különben bírósághoz fordul.

A www.goojje.com webcímen található másolatot a készítői szándékosan szabták a Google mintájára, mivel azok után indult el, hogy az internetes vállalat a múlt hónapban bejelentette, a szervereit és 20 más nagyvállalatot ért hackertámadások miatt nem hajlandó tovább cenzúrázni a keresési találatokat, és kész kivonulni az országból. Az AFP szerint a Google-pótlónak szánt oldalt egy húszfős, egyetemistákból álló vállalkozás készítette, amelyet egy Wen nevű fiatalember vezet.


A Goojje és a kínai Google logója

A Goojje nyitóoldalán elhelyezett információk szerint a kereső valamilyen formában szeretné segíteni a Google kínai tevékenységét, de ez nem hatotta meg az internetes vállalat ügyvédeit. Kínában az első számú webkereső egyébként nem a Google, hanem a tíz évvel ezelőtt alapított, teljes egészében kínai Baidu.cn, amely sohasem szorult rá arra, hogy bármelyik nyugati riválisát másolja.