Lekapcsolták a bűnözők netszolgáltatóját

Vágólapra másolva!
A BBC beszámolója szerint a hatóságok fellépésének eredményeként beszüntette működését egy olyan orosz internetszolgáltató, amely leginkább online bűnözőknek segédkezett illegális tevékenységükben.
Vágólapra másolva!

A Proxiez-Net nevű szolgáltató korábban éppen azzal reklámozta magát, hogy hálózatát sosem fogják lekapcsolni a hatóságok, ezért is volt népszerű az internetes bűnözők körében. A társaság a BBC beszámolója szerint többek közt online banki adatok ellopásával foglalkozó bűnözői csoportokat szolgált ki.

Ugyanakkor Miko Hyppönen, a biztonsági szoftvereket fejlesztő F-Secure vezető szakértője szerint bár a hálózat lekapcsolása örvendetes, szinte biztos, hogy a cég ügyfélkörét képező netbűnözők szinte azonnal egy másik társaság szolgáltatásaira váltottak át. Hyppönen szerint a Proxiez számos komoly internetes bűncselekménnyel volt kapcsolatba hozható, többek közt a Zeus nevű szoftverrel is, amelynek segítségével a számítógéphez minimálisan értők is képesek saját igényeik szerint működő, például jelszavakat tolvajló kártevőt készíteni.

Emellett a szakember elmondta, a Proxiez működtetett számos olyan honlapot, amelyekről legitim szoftvernek álcázott jelszótolvaj alkalmazásokat lehetett letölteni, és sok esetben a cég hálózatát használó szerverekre továbbítódtak az ilyen kártevők által megkaparintott információk is.