Programszerkesztőt adott ki a Google az androidos mobilokhoz

Vágólapra másolva!
A profi programozók által előkészített modulokból bárki játszva összerakhat szoftvereket az androidos telefonjára, amiket szabadon terjeszthet is.
Vágólapra másolva!

A Google App Inventor for Android fejlesztését még tavaly jelentette be az internetes vállalat, de csak most vált elérhetővé. A webes programszerkesztő még csak kísérleti üzemmódban működik a Google Labs alatt, de bárki használatba veheti, akinek van egy androidos okostelefonja és Google-os felhasználói fiókja.

A szerkesztő egy katalógus-szerű felületen tartalmazza azokat a szoftvermodulokat, amelyeket a felhasználó egyszerűen összeválogatva és összekötve hozhat létre mobilos alkalmazásokat. A Google fejlesztői által előkészített szoftverelemek minden olyan fontosabb funkciót kihasználhatóvá tesznek, amire az okostelefonok képesek: így lehet vezérelni őket a mobil mozgatásával a gyorsulásmérőkkel, képesek hozzáférni a GPS-hez, SMS-t küldeni, vagy akár adatbázisokat tárolni a memóriában egy kvízjátékhoz.

A felhasználói felület elrendezését egy grafikus felületen lehet kialakítani, saját képek feltöltésével. Az App Inventor komoly lökést adhat az android platform népszerűségének a PC World szerint, mivel az iPhone-on hasonló, saját programszerkesztgetésre nincs szükség. A Google részletes oktató- és bemutató anyagokat is mellékelt az App Inventorhoz, hogy segítse a kezdők dolgát.

Forrás: Google
Az App Inventor felülete

Ugyan az Apple App Store jelenleg a világ legnépszerűbb mobilos alkalmazásboltja, de a fejlesztőknek sok esetben nehézséget okoz, hogy keresztülverjék szoftvereiket a cég átláthatatlan jóváhagyási procedúráján. Igaz, az App Inventor nem is a profi fejlesztéseknek kedvez, de elnyerheti azoknak a felhasználóknak a tetszését, akik szeretnék még jobban személyre szabni a készüléküket, bár a kész alkalmazásokat az Android Marketplace-be is fel lehet tölteni, ha készítőjük terjeszteni szeretné őket.