Elindult a Facebook saját e-mail szolgáltatása

Vágólapra másolva!
A közösségi oldal felhasználói @facebook.com végződésű mailcímeket kapnak, és a rendszer fontosság szerint válogatja majd a leveleket, de nem ez az egyetlen újdonsága.
Vágólapra másolva!

A Facebook megkezdte saját e-mailszolgáltatásának bevezetését, amit először pár ezer amerikai felhasználója érhet el, és várhatóan pár hónapon belül lesz hozzáférhető mindenki számára. A közösségi oldal a saját belső üzenetküldő szolgáltatását (Messages, magyarul Üzenetek) alakítja át úgy, hogy onnan már hagyományos e-mailt is lehet küldeni bármilyen címre. A felhasználókat a saját, a facebookos oldaluk címében is szereplő felhasználói nevük azonosítja majd a rendszerben, ahol @facebook.com végződésű e-mailcímeket kapnak.

A közösségi oldal e-mailrendszerének azonban nem ez a legfontosabb újdonsága, és Mark Zuckerberg, a szájt alapítója szerint nem is a hagyományos e-mail "gyilkosának" szánják, "csak egy olyan üzenetküldő rendszernek, amiben az e-mail is benne van" - írja az AP. Az új Messages ugyanis mindazokat a kommunikációs formákat magában foglalja, amelyeket a Facebook felhasználói a leggyakrabban használnak, így a chatet és az sms-t is.

Nincs benne témasor

A felhasználó ugyanabban a fiókban látja mindenféle üzenetét, amelyeknek viszont a jelenlegi üzenetekkel ellentétben nincs subject line-ja, vagyis témája, hiszen ezt a közösségi oldalon úgysem használják: mindenki csak mondja a magáét, és megnyomja a "küldés" gombot. A Messagesben ezért nem is téma, hanem - és ez megegyezik a jelenlegi rendszerrel - a levelező/beszélgetőpartnerek szerint csoportosítják az üzenetváltásokat, a levelet vagy üzenetet pedig azonnal megkapja a címzett.

Forrás: Facebook
Csak az ismerősök leveleit mutatja a nyitólapon

A facebookos üzenetküldő kialakításánál nagy hangsúlyt fektettek a biztonsági beállításokra is. A felhasználó a "közösségi postafiókjában" alapértelmezésben csak az ismerőseitől vagy az ő ismerőseiktől érkezett üzeneteket látja, minden más értesítés egy külön mappába érkezik, hogy ne legyen olyan zavaró. Akivel a felhasználó nem szeretne érintkezni, azt egyszerűen letilthatja, így vissza is pattannak a címéről a levelei. A Messagesben körüzenetet sem lehet küldeni, és szigorúan szűrik majd a spamet, a közösségi oldalon belüli alkalmazások például csak a felhasználók külön engedélyével üzengethetnek majd.

E-mailben is átvehetik a vezetést

Fájlokat küldeni a facebookos levelezőben is lehet majd, és a szájt nem korlátozza azok méretét, bár Zuckerberg szerint oda fognak figyelni arra, hogy ezzel ne éljenek vissza a felhasználók. Érdekesség, hogy a hagyományos levelező rendszerekkel szemben itt nem lehet beállítani automatikus házon kívül-üzenetet, aminek a munkahelyi, üzleti mailfiókoknál van szerepe.

A Facebook-alapító véleményével ellentétben az elemzők arra számítanak, hogy a megújított üzenetküldő alaposan felforgatja majd a piacot. A megújított levelezőrendszerrel ugyanis a Facebook újabb területen veheti át a vezetést, és a hagyományos mailszolgáltatóktól szipkázhat el felhasználókat. A ComScore piackutató szerint a Microsoft Hotmail rendszerét 361 millióan, a Yahoo Mailt 273 millióan, a Google Gmail rendszerét pedig csupán 193 millióan használják világszerte, miközben a közösségi oldalnak már több mint 500 millió felhasználója van.