Kütyük, amelyeket jövőre jobb lesz megkapni

Vágólapra másolva!
Napjainkra a technológia fejlődése úgy felgyorsult, hogy már azzal is jól járhatunk, ha valamit nem kapunk meg karácsonyra. Ne búsuljon, ha nem várta az idén a fa alatt egy iPad, új tévé vagy más ketyere, megmutatjuk a dolog jó oldalát!
Vágólapra másolva!

Az Apple iPadje vagy a hasonló táblaszámítógépek bizonyára sokak karácsonyi kívánságlistáján szerepelt az idén. Ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy egyáltalán nem jártak rosszul azok, akik nem haraptak rá az érintőképernyős masinák első generációs példányaira.

Kinövik a gyerekbetegségeiket az okostelefonok

Az iPadből még mindig a legelső típust árusítja az Apple: bár ez is egy igen szerethető ketyere, vannak hiányosságai: például nincs rajta webkamera, és semmilyen USB-s eszközt vagy memóriakártyát nem lehet használni vele. A képminősége rossznak ugyan nem mondható, de messze elmarad az iPhone 4 remek képernyőjétől. Új változatában ezeknek a gyengéknek legalább egy részét biztosan orvosolni fogja a gyártó, és a második típusra valószínűleg nem is kell már sokat, csak néhány hónapot várni.

Az idén még nem volt komoly kínálat a táblaszámítógépekből, az iPaden kívül a Samsung Galaxy Tabje az egyetlen említésre méltó rivális, ez azonban még egy eredetileg mobiltelefonokra optimalizált Android operációs rendszert használ. A hazai boltokban is kapható a Toshiba Folio 100-as nevű, paraméterei alapján nagyon vonzó táblagépe, ez azonban meglehetősen összecsapott terméknek bizonyult, szinte az összes tesztben lehúzták tökéletesnek nem nevezhető működése miatt.

A kisebb elektronikai boltokba még karácsony előtt megérkeztek az első noname táblagépek: ezek többnyire lassú processzort, rossz minőségű képernyőt tartalmaznak, így hiába fut rajtuk Android, közel sem nyújtanak tökéletes táblagépes élményt.

Egyre kevésbé kelendő a netbook

Összességében elmondható, hogy az autókhoz hasonlóan a táblagépek is rendelkeznek még gyerekbetegségekkel, így kifizetődő megvárni a második, harmadik generációs példányokat. Jövőre egy sor különböző gyártó kihozza majd saját táblaszámítógépét, ráadásul addigra elkészül végre a Google Android ezekre szánt verziója is, amely lehetővé teszi majd többek közt nagyfelbontású képernyők használatát is, jobb képminőséget eredményezve. Nem mellékes, hogy a kínálat bővülésével a táblagépek ára is csökkenni fog, de legalábbis azonos árért nagyobb tudású eszközöket lehet majd venni.

Ugyancsak erősen meg kellett fontolni az idén egy netbook megvásárlását, ezt mostanra már tényleg csak annak érdemes megvásárolnia, aki mondjuk szakdolgozatán akar dolgozni a vonaton, aki inkább szórakoztató masinára vágyik, annak a táblapécé lesz a jobb választás.

A tévé csak olcsóbb lesz

A televízió manapság is központi helyet élvez a magyar otthonokban, így ha elromlik, valószínűleg vesznek egy újat helyette. Ha az idén nem volt szükségszerű új tévét venni, jövőre biztosan kedvezőbb áron juthatunk hozzá a készülékhez.

Az idén a legolcsóbb 32 colos tévét 80-90 ezer forintos áron lehetett hazavinni, tavaly ez még 100-120 ezer forint körül volt. Az idei évben már 140 ezer forintért meg lehetett venni a ledes háttérvilágítást használó, szupervékony kivitelükről felismerhető LCD-tévék legolcsóbb példányait: ezekben a hagyományos fénycső helyett kisebb fogyasztású világító diódák szolgáltatják a folyadékkristályok háttérvilágítását.

Fotó: Mudra László [origo]

Sajnos ezek az olcsó ledes LCD-k még nem kínálnak extra képminőséget, csupán a hátsó ledmátrixszal operáló modellek képesek erre, ezeknél ugyanis kikapcsolható a háttérfény a sötét képrészletek mögül. Talán 2011-ben az átlagember számára is elérhető árkategóriában is megvásárolhatjuk majd.

Egyelőre a kivárás politikáját érdemes alkalmazni a most még csak a felső árkategóriában elérhető 3D-s televíziókkal kapcsolatban is. Manapság filmeket is alig lehet beszerezni ezekhez, hazai térhatású tévéadás nem is létezik, és még abban sem vagyunk biztosak, hogy a speciális szemüveget igénylő megoldás nem fog hatalmasat bukni komplikált használata miatt.

Csökken a káosz az okostelefonok között

2010-ben zajlott az okostelefonok forradalma: míg a felső kategóriát képviselő iPhone még mindig nagyon drága, jól használható, androidos készüléket feltöltőkártyás konstrukcióban már 40 ezer forintnál olcsóbban haza lehet vinni - ahogy az karácsonyi körképünkből is kiderül.

Miért érdemes mégis várni a vásárlással? Jövőre megjelennek a jelenlegi modelleknél gyorsabb működést biztosító, kétmagos processzorral szerelt okostelefonok, amelyek már akár full-HD felbontású videót is tudnak majd rögzíteni és lejátszani, és a 3D-s játékok futtatása meg sem kottyan majd nekik. A nagy teljesítmény persze elsőként csak a drága készülékekhez lesz elérhető. Mire számíthatnak az olcsóbb készülékekre vágyók?

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A legtöbb olcsó okostelefon a Google Android szoftverét futtatja, amely a kínai gyártók fő kedvencévé vált, és ez valószínűleg jövőre sem változik majd. Nem mind arany, ami fénylik: a sok különböző készülékhez teljesen ad hoc módon jelennek meg az Android különböző verziói. Egyes készülékeken már rég a Flash-oldalak megjelenítésére is alkalmas 2.2-es verzió fut, másokon ez csak hónapok múlva lesz hozzáférhető. Ez azért baj, mert az egyes kiadások közt komoly eltérések vannak, a 2.1-es verzióval például még nem működnek a Flashben írt tartalmak és bizonyos, képernyőn keresztüli navigációs funkciók, míg a vágólap funkció csak a 2.3-as Androidban érhető el először. A legjobb ebből a mizériából elegánsan kimaradni.

Csak elavult zsebkonzolt lehet kapni

Néhány éve még a PSP és a Nintendo DS volt a sztár, mostanra azonban már ezek egyikét sem igazán érdemes megvenni. Miért? Mert ezek a masinák durván hat évvel ezelőtti premierjük óta érdemben nem újultak meg, nem véletlen, hogy az iPodra, iPhone-ra és iPadre kiadott játékok komoly fenyegetést jelentenek rájuk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ma már egy okostelefon is képes olyan szintű - ha nem szebb - grafikát produkálni, mint egy PSP, ennek tükrében nem látjuk értelmét az egyébként nem is olcsó, kifutó játékgépek megvásárlásának. Jövő tavasszal érkezik a Nintendo 3D-s kütyüje, ez szemüveg nélkül is 3D-s látványt biztosít majd, a premierjéig tartó pár hónapot pedig a gyerek is át tudja vészelni viszonylag minimális hisztivel.

Érdemes várni a szuper kompakt fényképezőgépekkel is

Az idei év legfontosabb újdonságának azok a digitális fényképezőgépek tekinthetőek, amelyek nem tükörreflexes, hanem kompakt kivitelűek, ám objektívjük ugyanúgy cserélhető igény szerint, és képminőségük is jobb a hagyományos kompakt típusokénál.

Az egyik legismertebb ilyen modell a Sony Alpha NEX-je, amelyből egy olcsóbb 3-as és egy drágább 5-ös sorozat létezik. Ennél a fényképezőgépnél az objektív csaknem nagyobb magánál a gépháznál: bár ezek a modellek kisebbek - az eredetileg profiknak szánt, mára azonban amatőr kategóriában is hozzáférhető - tükörreflexes gépeknél, annyira azért nem kicsik, hogy zsebre lehessen vágni őket.

Forrás: [origo]

A Sony mellett az Olympus, a Samsung és a Panasonic is hozott ki ilyen "profi kompakt" kivitelű fényképezőgépeket, a két legnagyobb gyártó, a Canon és a Nikon azonban még - úgy tűnik - vár a cserélhető objektíves minigépek piacra dobásával. Ez valószínűleg nem véletlen, ezek a modellek még nem annyira kiforrottak, és bár valóban kisebbek valamelyest tükörreflexes társaiknál, jóval drágábbak azoknál, a hozzájuk kapható csereobjektívek pedig csaknem annyiba kerülnek, mint maguk a gépek.