A szoftverguru szerint szerint veszélyes a Google-laptop

Vágólapra másolva!
Richard M. Stallman, a szabad szoftverek guruja szerint a Google Chrome operációs rendszerét futtató laptopok veszélyesek, mivel arra kényszerítik az embereket, hogy adataikat egy külső fel kezébe adják, elveszítve az ezek felett gyakorolt teljes kontrollt.
Vágólapra másolva!

Stallman a GNU nevű, kizárólag szabad szoftverekből álló operációs rendszer és az ehhez fűződő nyilvános licenctípus atyja, aki évtizedek óta kampányol a teljes szabadságot biztosító programok mellett, a copyright-jogok túlzott kiterjesztése ellen.

Felelőtlen számítástechnika

A szakember már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy a felhőalapú számítástechnika - amikor a felhasználói adatok nem helyben, hanem távoli szerveren tárolódnak - eltúlzott mértékű használata veszélyes. Stallman fogalmazása szerint ez "az ostobaságnál is rosszabb", mert a felhasználók elvesztik saját adataik felett a kontrollt. Saját bevallása szerint a manapság felkapott felhőalapú számítástechnika helyett a felelőtlen számítástechnika kifejezéssel illetné az ilyen szolgáltatásokat - számolt be a brit Guardian technológiai blogja.

Ennek tükrében nem csoda, ha Stallmannál kiverték a biztosítékot a Google új koncepciójú, Chrome OS nevű rendszert futtató laptopjai, melyeket nemrég mutatott be a cég, bár a boltokba csak jövőre kerülnek. A keresőcég elgondolása szerint ugyanis a chrome-os gépek esetében az adatok a Google szerverein tárolódnak, még a szoftvereket is webes alkalmazások helyettesítik, bár a helyi gépen is tárolódik a leggyakrabban használt állományokból egy másolat.

Hozzáférhetnek az adatainkhoz

Stallmant az aggasztja, hogy bár a Chrome OS a GNU licenctípusát használó Linux operációs rendszeren alapul, kimondottan úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb adatot tárolja magán a laptopon. Ehelyett a dokumentumok, képek és videók a cég valamelyik szerverén tárolódnak.

Ezzel az a probléma - véli Stallman -, hogy a felhasználók elveszíthetik az adataikhoz való hozzáférési jogot - legalábbis az amerikai jog szerint. Az USA-ban például ahhoz, hogy megvizsgálják valakinek a számítógépét, házkutatási parancsra van szükség, ha azonban az adatokat valaki távoli tárhelyen raktározza, a hatóságok enélkül is betekintést nyerhetnek hozzá - nyilatkozta a szabad szoftverek legfőbb aktivistája.