Ne dobja a szemétbe a régi kütyüket!

2010.05.24. 17:05

Olvasóink döntő többsége minden bizonnyal nem élete legelső számítógépéről vagy mobiltelefonjáról olvassa ezt a cikket sem: az elektronikai eszközök manapság rendkívül gyorsan fejlődnek, ennek hatására pedig a nemrég még örömmel kézbe vett okostelefon, laptop hamar a kukában végzi. Pedig a ketyerék tele vannak mérgező anyagokkal, ezért nem célszerű a banánhéjjal és a tejesdobozzal együtt kidobni őket: szerencsére ingyen is le lehet adni olyan helyekre, ahol biztonságosan dolgozzák fel ezeket, de ami nem teljesen elavult, még el is lehet adni.

Legyen szó számítógépről, monitorról vagy mobiltelefonról, amíg még lehet használni valamire, érdemes nem kidobni, hanem olyan ismerősnek, rokonnak továbbadni, akinél még jó szolgálatot tehet. Például egy régi mobilt feltöltve berakhatjuk az autó csomagtartójába, vagy a munkahelyi fiókba is vésztartalékként - ha a másik készülék lemerül, egy lecserélt PC pedig az internettel ismerkedő nagymamánál tehet jó szolgálatot. Egy gigahertznél lassabb processzorú készülékkel manapság már nem igazán érdemes vesződni ilyen célból sem.

Ha nem ócska a gép, el is lehet adni

Egy jobb fajta Pentium IV-es számítógépet jó eséllyel még el is lehet adni, bár a használt számítógépeket forgalmazó társaságok javarészt céges selejtezésekből, sok esetben külföldről szerzik be készleteiket - tudtuk meg a PCBonto.hu vezetőjétől, Aradi Lászlótól.

Ez a társaság egyébként magánszemélyektől is vásárol PC-ket, de mint Aradi elmondta, leginkább alkatrészeket hoznak be eladásra hozzájuk, és ezek a legnépszerűbbek a vevők körében is. A cég általában a behozott konfigurációkat is darabjaira szedi szét, egyes komponenseinek működését leteszteli, majd a hardvereket lefotózzák, és kikerülnek a webboltba - egy régebbi konfigurációhoz ugyanis sokszor már nem lehet vadonatúj alkatrészt szerezni, így a használt hardverekből kell választani. A használt elektronikai ketyerékkel foglalkozó társaságnál egyébként a P4-es alaplapok, az ezekbe való memóriamodulok, és grafikus kártyák számítanak slágerterméknek, ezekkel érdemes megkeresni őket eladás céljából is.

A képcsöves képernyő a legveszélyesebb

Aradi tapasztalatai szerint idehaza tipikusan az utolsó percig használják a megvett számítógépet, országos átlagban nem jellemző a gyakori cserebere. Ennek lehet az eredménye, hogy - különösen a kevésbé fejlett régiókban például ősi, Pentium I-es konfigurációkat akarnak eladni. Egy ilyen csekély teljesítményű konfigurációt manapság gyakorlatilag semmire nem lehet használni, hasonlóan a tönkrement akkumulátorú, ősi mobiltelefonhoz, ezektől érdemes megválni.

Annak ellenére, hogy a gyártók egy része már elkezdte a veszélyes anyagokat kivonni laptopjaiból, monitorjaiból, tévéiből, vagy mondjuk mobiltelefonjaiból, a feleslegessé vált PC-t, monitort még lomtalanításkor sem ajánlatos kirakni a ház elé. Ekkor ugyanis nem bízhatunk a szakszerű feldolgozásban. Az utcát ellepő hulladékokból hasznos anyagot - rezet, fémeket - kinyerni szándékozó, és azt illegális, de legalábbis féllegális módon értékesítő lomizók saját kezűleg, vagy egy bottal a kézben fogják szétverni az eszközt, a káros anyagok pedig épp a ház vagy lakás előtt jutnak a szabadba, ami a legkevésbé sem szakszerű eljárás - mondta el nekünk Ille Balázs, a Loacker Hulladékhasznosító Kft. cég elektronikai hulladékokkal foglalkozó ágazatának vezetője.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Számítógépalkatrészek szétválogatva - darálás előtt (még több kép)

Milyen káros anyagok lehetnek egy számítógépben vagy mobilban? Korábbi cikkünkben részletesen lehet olvasni erről: többek közt idegméregnek számító ólom, az izomsorvadást, szív- és májkárosodást okozó berillium, gyulladást, rákkeltő kadmium, dioxin, gyulladást okozó higany. Ezek az anyagok mindennapi használat közben nem jelentenek veszélyt, de ha mondjuk széttörik a gépeket, vagy esővíz, hőhatás éri őket, a veszélyes anyagok is a környezetbe jutnak. Különösen veszélyes a képcsöves tévék, monitorok katódsugárcsöve, a benne lévő magas ólomoxid-tartalom miatt.

Szétszedik, majd ledarálják

Mi történik például egy biztonságos megsemmisítésre szánt mobiltelefonnal? A hulladékgyűjtő cégek eltávolítják az akkumulátort és egy ezek megsemmisítésére szakosodott társaságnak továbbítják. Az eszközök fennmaradó részét hatalmas feldolgozóüzemekbe küldik, ahol mindenestül ledarálják őket - ez egyébként például számítógépes alaplapok esetében is hasonlóképpen történik - tudtuk meg a Loacker cég képviselőjétől.

A megsemmisítést követően különböző szeparátorokkal (mágneses, lebegtető, örvényáramú, rostás stb.) választják szét az egyes anyagokat.
Így alapvetően jól ekülöníthetők a könnyű - általában műanyag - és a nehéz - fémeket tartalmazó - anyagot, a vasat pedig még a darálás során különválasztják mágnessel. A színes- és nemesfémeket egy bonyolult berendezésben égetik el, amely képes szétválasztani és kinyerni a különféle hőfokon kiolvadó fémeket, például az ipari aranyat, ezüstöt, nikkelt, amelyeket új készülékek gyártásánál újra fel lehet használni. A műanyag granulátumot cementgyártáshoz, illetve fűtőanyagként lehet felhasználni erőművekben.


Telefonok megsemmisítése a Nokiánál

A laptopokban, szünetmentes tápokban használatos akkumulátorok esetében először az áramforrások savtartalmát közömbösítik, de ezekből is ki lehet nyerni fémet, de a tapasztalatok szerint kisebb arányban lehet újrahasznosítani a komponenseket - magyarázta el az e-hulladék-szakértő. Az eszközök alkotóelemeit egyébként nem lehet száz százalékosan újrahasznosítani, de nagyon fontos szerepe van a biztonságos megsemmisítésnek is.

Hová kell vinni?

Ezeket az eszközöket legfeljebb múltidéző érdekességként érdemes megőrizni a régi C64-esekhez hasonlóan, egyébként a lassú, vagy rég elromlott számítógéptől, mobiltelefontól, monitortól vagy más hasonló ketyerétől legjobb megválni. Bár néhány speciális alkatrészt lehet, hogy pénzért is el lehet adni, egy magánember valószínűleg nem csinálhat nagy pénzt a használt hardverekből, legfeljebb nullszaldósan jöhet ki az "üzletből".

Forrás: [origo]
A Telenornál begyűjtött használt mobilok (még több kép)

Ha háztartási mennyiségről van szó - azaz nem egy cég akar megszabadulni több tucat elavult PC-jéről -, ingyen le lehet adni a hulladékudvarokban. A budapesti FKF Zrt-nél érdeklődésünkre elmondták, hogy a a fővárosi hulladékudvarok mellett mostanra lehetőség van arra is, hogy a lomtalanítások alkalmával szabaduljanak meg az emberek a feleslegessé vált elektronikai eszközöktől. Ezeket azonban ebben az esetben sem a többi hulladékkal együtt kell a konténerbe helyezni, hanem mindig egy előzetesen megadott napon és helyen lehet leadni azokat teherautóval érkező begyűjtőknek. A vidéken élőknek a Hulladekudvar.hu honlap adatbázisában érdemes megkeresniük a legközelebbi lerakóhelyet.

Mint körkérdésünk nyomán kiderült, a hazai mobilszolgáltatók mindegyikénél (T-Mobile, Telenor/Pannon, Vodafone) le lehet adni a feleslegessé vált készülékeket még akkor is, ha valaki nem ügyfele a társaságoknak. Hasonló a helyzet a Média Markt és Saturn üzletekkel, az elektronikai üzletláncok vevőszolgálatain ugyancsak átveszik a feleslegessé vált elektronikai berendezéseket, emellett akkumulátorokat, elemeket, CD-ket és DVD-ket is le lehet ezekben adni akkor is, ha valaki nem vásárol helyettük újat. Az üzletek esetében a törvényi előírás egyébként úgy szól, hogy az eladónak az azonos termékkategóriába tartozó termék vásárlásakor kötelező elszállítania a régi készüléket - azaz egy zsebrádió vétele még nem jogosít arra, hogy a régi Videoton tévét ott hagyjuk a boltban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK