Google-lal jósolnák meg a részvényárfolyamokat

Vágólapra másolva!
Brit és német kutatók a Google-keresések statisztikái és részvények adásvétele között komoly kapcsolatot mutattak ki, de azt egyelőre nem tudják megjósolni, miként alakulnak majd az értékpapírok árfolyamai.
Vágólapra másolva!

A német Johannes Gutenberg Egyetem és az amerikai Bostoni Egyetem munkatársai a világ legfontosabb tőzsdeindexén, az S&P500-on jelen lévő cégek részvényárfolyamainak alakulását vizsgálták 2004 és 2010 között. Ezeket az adatokat a Google Keresési Trendek nevű szolgáltatásából kinyert, az adott társaságok neveire vonatkozó statisztikákkal vetették össze - számolt be a ScienceMag.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a keresések számának és a papírok értékének alakulása között közvetlen kapcsolat áll fenn: egy cég nevére vonatkozó rákeresések a részvények árfolyamának csökkenése vagy növekedése esetén mindig megemelkednek, és ugyanez fordítva is igaz.

Bár a keresési trendek segítségével előre lehet jelezni, hogy a következő héten sokan vagy kevesen fognak-e vásárolni egy papírt, a részvények árfolyamának alakulását nem lehet prognosztizálni ezzel a megoldással - legalábbis egyelőre. Ha azonban a kutatók hozzáférnének a Google keresési trendjeinek napokra, vagy órákra lebontott adataihoz, valószínűleg lehetővé válna a részvényárfolyamok alakulásának előrejelzése is - nyilatkozta a ScienceMagnek a Miami Egyetem szakértője.