Ellenséges hackercsoportot sejt az adatlopás mögött a Sony

Vágólapra másolva!
A Sonyt nemrég túlterheléses támadással megfenyegető hackercsoport részvételére utaló fájlt találtak a cég egyik szerverén a nemrég lezajlott hatalmas adatlopás után  - állítja a Sony egyik vezetője. A hackerek tagadják, hogy közük lett volna a lopáshoz.
Vágólapra másolva!

Olyan fájlt talált egyik szerverén a Sony, amely arra utal, hogy a magát Anonymousnak nevező, a japán vállalattal korábban már összetűző hackercsoport kapcsolatba hozható az április végi, Playstation-tulajdonosok tízmillióit érintő adatlopással - idézte a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldala Kazuo Hirait, a Sony Computer Entertainment nevű leánycég elnökét.

Az egyes szakértők által minden idők legnagyobb adatlopásának nevezett esetről a Sony a múlt héten értesítette az általa gyártott játékkonzolhoz kapcsolódó szolgáltatás ügyfeleit. A hackerek kezére juthatott többek között a felhasználók neve, címe, e-mail címe, születési dátuma, belépési jelszava, azonosítója, illetve bankkártyaszáma is, bár ez utóbbi csak a biztonsági azonosító nélkül. (Minderről bővebben itt olvashat.)

Az Anonymous csoport elsősorban nagyvállalatok (MasterCard, Visa) elleni túlterheléses támadásokról híresült el, de a hackerek megtámadták a Szcientológia Egyház, sőt az elmúlt hónapok arab forrongásai nyomán az egyiptomi és a tunéziai kormány által működtetett oldalakat is. A Sony akkor került a közösség célkeresztjébe, amikor beperelte azt a hackert, aki megszerezte a Playstation 3 titkosítókulcsait, és ezzel megtörte a másolásvédelmet.

Az Anonymous oldalán már megjelent egy szűkszavú közlemény, amely tagadja, hogy a csoport követte volna el az adatlopást.