Több csatornát lehet majd nézni a MinDig TV-n

mesterséges fény biológiai órára gyakorolt hatása, éjszakai tévézés, álmatlanság
Vágólapra másolva!
Az itthon is bebukott mobiltévés szolgáltatások sugárzására használt erőforrásokat a szobai vagy tetőantennával fogható digitális csatornák számának növelésére csoportosíthatja át az Antenna Hungária.
Vágólapra másolva!

A 2008 óta elérhető MinDig TV szolgáltatás keretében hét tévécsatorna adását lehet jó minőségben fogni, melyek közül három adó, az M1, az M2 és a Duna TV egyes adásai megfelelő készülék birtokában HD-felbontásban is nézhetők, ezen felül tizenegy fizetős csatorna érhető el kódkártya megvásárlásával.

Több csatorna lesz a digitális tévén

Az itthon kapható új tévék csaknem mindegyike által támogatott DVB-T technológiát használó szolgáltatást lefedettsége már kilencven százalék feletti, a rendelkezésre álló kapacitások átcsoportosításával a jövőben több adó műsorát lehet majd továbbítani a rendszeren, amely olyan településeken is elérhető, ahol kábeltévés hálózatot nem építettek ki. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ugyanis megállapodott az Antenna Hungáriával arról, hogy az itthon szinte teljesen kihasználatlan mobiltévés (DVB-H technológiát) használó frekvenciákat a cég felhasználhatja a MinDig TV működtetésére: e lépés nélkül nem lehetett volna tovább bővíteni a digitális tévés műsorkínálatot. Az Antenna Hungária cserében vállalta a szolgáltatás további fejlesztését, és azt is, hogy szorosan együttműködik majd az NMHH-val a jelenleg még működő, mindössze három csatorna (m1, Tv2, RTL Klub) adását továbbító analóg tévérendszer lekapcsolása kapcsán.

Eredetileg már idén átálltunk volna

Az előző kormány eredeti tervei szerint már idén év végén lekapcsolták volna az analóg tévécsatornákat, így a közszolgálati adókat és a két legnagyobb kereskedelmi tévét csak digitális technológiával lehetett volna nézni - ez régi tévékészülékek esetén egy tíz-tizenötezer forintos dekóder megvásárlásával valósítható meg. A tavaly év végén elfogadott új médiatörvény azonban 2015-ig biztosít haladékot az átállásra, mert a kormány szerint a digitális átállás nem volt kellőképpen előkészítve, például a rászoruló családok nem rendelkeznek kellő számú vevőegységgel. 2015-ig mindenképpen át kell váltani az új technológiára, mert ez egy európai uniós céldátum, ráadásul a jelenlegi analóg tévés rádiófrekvenciákat a jövőben olcsó és gyors, nagy lefedettségű mobilinternetes szolgáltatások működtetésére akarják használni.