Keresőt fejlesztettek az iPhone agyára

Vágólapra másolva!
Képeskönyvként tárja a felhasználó elé a beírt témához kapcsolódó legjobb cikekket a Trap.it nevű új kereső. A tartalmakat nem emberek vagy szorgos keresőrobotok válogatják össze, hanem az iPhone 4S hangvezérléses rendszerének agyából ismert mesterséges intelligencia.
Vágólapra másolva!

Tematikus olvasnivalóból épít csomagokat a Siri hangfelismerős asszisztens programban is használt mesterséges intelligencia. A Trap.it nevű oldal úgy néz ki, mintha hagyományos kereső lenne, ám a definíció helyett hosszú, képeskönyvszerű olvasmánylistát ad a felhasználónak. Alapbeállítás szerint nem a legfrissebb anyagokat jeleníti meg, hanem azokat, amelyek a leginkább a keresőszóhoz tartoznak. Olyan a Trap.it-et olvasni, mintha a Wikipédián bolyongana az ember, csak sokkal nehezebb más témákra átjutni egy-egy szócikkből.

Az újszerű külső ellenére a Trap.it-et lehet informálódásra is használni. A keresőmező alatti gombokkal lehet váltani a legrelevánsabb és a legfrissebb találatok között. Amennyiben beírjuk a Hungary szót és a legfrissebb anyagokat kérjük, rögtön megjelennek az országról szóló hírek, elemzések. Az izgalmasabb témákat el is lehet menteni és egy-két nap múlva elővenni, hátha vannak új cikkek a témában.

A Siri agya van a háttérben

A szolgáltatás bejelentkezés nélkül nem használható, twitteres vagy a facebookos fiókot kell megadni a belépéshez. Ehhez a bejelentkezési névhez társítja a kereső a felhasználóról tanult információt, amivel egyre pontosabb találatokat tud keresni számára. A tanuló algoritmus előnye, hogy a netező tömegeket kiszolgáló hagyományos keresők megközelítésével szemben a Trap.it valóban személyre szabott szolgáltatást akar nyújtani.

Forrás: [origo]
Nem keresőnek, hanem képes újságnak tűnik a Trap.it

A Trap.it-ben a CALO nevű kutatási projekt eredményeit használták fel a kutatók, azt, amit az Apple iPhone 4S hangvezérlésért felelős Siriben is használnak. A mesterséges intelligencia tanulmányozásával foglalkozó programban Amerika 300 legjobb kutatója dolgozott. Számláikat a védelmi minisztérium támogatásából üzemelő DARPA kutatási ügynökség fizette.

A gép dolgozik, de még nem tökéletes

Izgalmas olvasnivalókat gyűjtő oldalak korábban is tucatjával voltak az interneten. A hosszú, reggeli kávé mellett elolvasandó cikkeket a Longreads.com-hoz és a GiveMeSomethingToRead.com-hoz hasonló emberi erővel szerkesztett lapokon lehetett megtalálni. Arra viszont nem volt eddig példa, hogy mesterséges intelligencia válogassa össze a híreket.

Forrás: [origo]
Friss híreket is talál, ha erre kérjük

A mesterséges intelligencia hajtotta keresőnek akadnak még gyermekbetegségei. Az angol szavakkal meg tud birkózni, az ékezetes karaktereket tartalmazó keresőszavakra viszont csak hibaüzenettel tud válaszolni. Valószínűleg nem is tesztelték idegen nyelvű szövegekkel.

A Trip.it-ről elsőként hírt adó Digital Trens informatikai hírportál szerint a szolgáltatás jól világítja meg, hogy az egyes információk megkeresése mellett feladattá vált az izgalmas anyagok felfedezése is. Az új terület pedig akár a hagyományos keresőpiacot uraló Google-nak is okozhat meglepetéseket.