Álhírek terjednek sms-ben a japán atomerőmű balesetéről

Vágólapra másolva!
Egy olyan pánikkeltő hamis üzenet terjed Japánban és a környező országokban, amely szerint a fukusimai atomerőmű olyannyira megsérült, hogy a kiszivárgó radioaktív sugárzás az egész régiót veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint az álhír hétfőn kezdett terjedni Ázsiában, és a Fülöp-szigeteken váltott ki komolyabb pánikot, mivel az üzenetben ezt az országot, illetve Hongkongot említik meg az egyelőre ismeretlen szerzők a radioaktív szennyeződés célállomásaként. A BBC szerint egyes Fülöp-szigeteki iskolákból és munkahelyekről az üzenet miatt küldtek haza gyerekeket, bár a helyi kormányzat tagadja az erről szóló híreket.

Az sms látszólag a brit közszolgálati médiától származó híreket közöl, és arra szólítja fel az embereket, hogy tegyenek meg minden lehetséges óvintézkedést annak érdekében, hogy elkerüljék az érintkezést a sugárzó anyagokkal, ha esik az eső, ne hagyják el otthonaikat. A fukusimai atomerőműben a cunamit követően az elmúlt napokban valóban több robbanás bekövetkezett, ám szakértők szerint a nukleáris szivárgás csupán a közvetlen környezetet érinti, a szomszédos országokat nem - az erőmű harminc kilométeres körzetét evakuálták.

Az amerikai CERT hálózatbiztonsági szervezet szakértői szerint a japán földrengést követően számítani lehet álhírekkel, vagy egyéb, a témához kapcsolódó átverésekkel operáló kártevők terjedésére e-mailben, honlapokon és közösségi oldalakon is, ezért a felhasználóknak érdemes fokozottan odafigyelniük arra, hogy mire kattintanak.