Villám csapott a Microsoft és az Amazon adatközpontjaiba

Vágólapra másolva!
Tüzet is okozott egy villámcsapás a hétvégén a Microsoft és az Amazon egyik legnagyobb, írországi szuperbiztonságos adatközpontjában, ami miatt a cégek egyes szolgáltatásai is elérhetetlenné váltak.
Vágólapra másolva!

A Data Center Knowledge című híroldal értesülései szerint a hétvégén komoly áramkimaradás következett be a többek között az Amazon és a Microsoft szolgáltatásait kiszolgáló szervereknek helyt adó dublini adatközpontokban. Az Amazon az online lapnak úgy nyilatkozott, hogy a villám a cég legnagyobb európai adatközpontja közelében lévő transzformátorállomásba csapott bele, amely felrobbant, a kialakult problémák miatt pedig nem indultak be az ilyen helyzetekre rendszeresített dízelgenerátorok sem. Mivel az Amazon különböző zónákat alakított ki bérelhető számításifelhő-szolgáltatásában, ezek közül csak az egyik vált elérhetetlenné.

Az Amazon közlése szerint a teljes hibaelhárítás egy-két napot is igénybe vehet, a cég azonban azt tanácsolja azoknak az ügyfeleinek, akik a zónába eső szervereket használják, hogy költöztessék rendszereiket földrajzilag más adatparkokat használó zónába. Az Amazon az egyik legnagyobb olyan társaság, amelytől számítási kapacitást vagy tárhelyet is vásárolhatnak a felhőalapú szolgáltatásokat használni kívánó vállalatok vagy felhasználók.

Hasonlókról számolt be a Microsoft online szolgáltatásokkal foglalkozó üzletága is a Twitteren. A szoftveróriás Dublinban lévő, egész Európát kiszolgáló adatparkjában ugyanaz a villámcsapás okozott kiesést egyes, vállalatoknak szánt szolgáltatások elérésében néhány órán át. A Data Center Knowledge szerint hűvös klímája, elhelyezkedése és a rendelkezésre álló munkaerő miatt választja sok multinacionális cég Dublint központi adatparkjának helyszínéül.