Mobilra cserélné a Google a bankkártyáinkat

wallet google paypass
Vágólapra másolva!
Mobiltelefonnal váltaná ki a bankkártyákat és a pontgyűjtő kártyákat a Google. Frissen bejelentett Wallet nevű szolgáltatása kuponok gyűjtésére, kedvezmények megszerzésére és fizetésre is alkalmas, viszont még csak egyetlen telefonontípuson működik.
Vágólapra másolva!

A Google mobiltelefonos fizetési rendszerét egyelőre csak a Nexus S 4G okostelefont vásárlók próbálhatják ki, és ők is csak Amerikában. Az érintés nélküli fizetés a telefonban lévő Near Field Communication (NFC, közeli mezők kommunikációja) chipet használja, amely rövid távú rádiós kommunikációt tesz lehetővé.

A megfelelő készülékkel rendelkező ügyfelek a jövőben ugyanúgy tölthetnek pénzt a telefonjukra, ahogy a csak a weben használt bankkártyájukkal tették. A mobilfizetés jóval gyorsabb lesz, mint a hagyományos bankkártyás módszer: csak a képernyőn megjelenő fizetés gombot kell megérinteni, és a terminál közelébe tartani. A rendszer tartalmaz PIN kódot, ezt viszont a mobilon kell bebillentyűzni, nem a terminálon.

Forrás: Google
PIN-kód még kell, kártyára viszont nincs szükség a fizetéshez

A Google Wallet másként működik, mint a magyarországi PayPass fizetés. Hazánkban érintés nélküli fizetéssel csupán néhány ezer forintos számlákat lehet fizetni, egy nagyobb vásárlás teljesítéséhez azonban már le kell húzni a paypassos bankkártyát. A walletes telefon alapértelmezett korlátja száz dollár - több mint húszezer forint - és a banktól származó aktiválókód megadása után ez a korlátozás is feloldható.

Mozijegy és kuponfüzet is lehet

A Google Wallet nem csak a zsebben hordott aprópénzt és a bankkártyát akarja leváltani, elvben alkalmas arra, hogy a pontgyűjtő kártyák és füzetek helyébe álljon. A telefonra úgy lehet NFC-s kapcsolaton keresztül azonosítókat, kedvezménykódokat másolni, hogy a banki adatokhoz nem fér hozzá az alkalmazás. A Wallet össze lesz kötve a Google saját Offers nevű kedvezményprogramjával is, amely helyi üzletek kedvezményeit kínálja fel a felhasználóknak.

Forrás: Google
A PayPass elfogadóhelyeken működik a Google telefonos fizetése is

Mivel az okostelefonokra szoftver is telepíthető, így az egészen egyedi igényeket is ki lehet szolgálni az NFC-s készülékkel. A jövőben akár a repülőtereken használt beszállókártyákat vagy a hotelszobák kulcsait is tartalmazhatja majd a mobiltelefon.

Még csak a teszt kezdődik

A Google Wallet jelenleg csak két típusú bankkártyával használható. Az egyik a Citi PayPass technológiát támogató MasterCard kártyái, a másik pedig a Google saját feltöltős kártyája. Az érintés nélküli bankkártyás fizetésre alkalmas PayPass technológiát több bank használja - hazánkban például az OTP-nél kérhetünk ilyen kártyát - így a Google egyszerűen találhat új partnereket a Wallethez.

A Google fizetési szolgáltatókkal kapcsolatos tervei nem érték meglepetésként a technológiai világot. Mióta a Google bejelentette, hogy legújabb fejlesztői telefonjában NFC-s chip is lesz, azóta lehetett sejteni, hogy valami hasonló lépésre készül.