Hajléktalanokat menthet Batmannel

új batman játék
Vágólapra másolva!
Kíváncsi arra, milyen érzés háztetőn lesben állva figyelni a rosszfiúkat, és Batmanként lesújtani rájuk a magasból, jól szájba vágva a renitenskedőket egy bumeránggal? Mindezt átélheti minden idők legjobb szuperhősös videojátékában, a Batman: Arkham City-ben, amelyben egy lepukkant metropolisz több kerületében is helyreállíthatja a rendet.
Vágólapra másolva!

Az Arkham City előző, Arkham Asylum alcímű része is zseniális játék volt, ám az a denevérember New Yorkról mintázott-elképzelt Gotham nevű városának egy kisebb szegletében, egy szigeten felhúzott elmegyógyintézetben játszódott. Ezzel szemben az új részben teljes városrészekben szabadon lehet mozogni Batmannel, illetve a konzolos verzióhoz letölthető, a PC-s verzióhoz alapból csomagolt kiegészítő segítséggel akár Macskanő bőrébe bújva is.

Majd jól szájba verem a huligánokat

A játék történetének alakításával a készítők ügyesen megoldották, hogy ne kelljen a GTA-hoz hasonlóan egy teljes várost benépesíteniük a számítógép által irányított lakosokkal, mivel a sztori alapján Gotham egy része demilitarizált övezetté válik, amelynek hangulata leginkább a Menekülés New Yorkból című régi Kurt Russell-akciófilmet idézi. Ide zárták be a helyi főgonoszokat, Jokert, Rébuszt (Riddler), Poison Ivy-t és másokat banditáikkal együtt, rajtuk kívül a kissé esetlenül politikai fogolynak nevezett hajléktalanokkal lehet találkozni az utcákon.

Nézze meg, hogyan fest akció közben az új Batman-játék!

Természetesen őket is Batmannek kell megvédenie, aki a legújabb játékban már háztetőkről, utcai táblákról, kéményekről is a mélybe vetheti magát, és hozhatja rá a frászt a gonoszokra a sötétből hirtelen előbukkanva. Jellegéből adódóan rengeteget kell verekedni a játékban, az utcán baseballütővel, késekkel, géppisztolyokkal mászkáló huligánokat a denevérember Steven Seagaléhoz hasonló ügyességgel tudja elagyabugyálni. Munkájában egy röntgenhez hasonló detektív-nézet segíti, amellyel átláthat a falakon, így előre tudja, hogy egy adott helyiségben hányan és hol tartózkodnak, ami az ellenfelek levadászásához elengedhetetlen.

Bár mozdulatai elég brutálisak, például simán arcon lehet térdelni vele a rosszarcúakat, a vér teljesen hiányzik a játékból, a háztetőről sem lehet senkit a mélybe taszajtani, és igazából megölni sem lehet senkit, csak eszméletlenné tenni. Egyértelmű, hogy a 16 éven felülieknek szánt besorolás elérése miatt szelidítették meg a programot készítői, hiszen így például játékboltokba is bekerülhet a szoftver, tizennyolcas karikával pedig nem - de ez már az előző rész esetében is így volt.

Elbújok az oszlopon, aztán elkapom a grabancát

Batman az előző részhez hasonlóan az Arkham Cityben sem sérthetetlen szuperhős, bár elég jól tud verekedni és high-tech kütyük garmadái vannak az övében, a mesterlövészek lövedékei őt is ugyanúgy a másvilágra küldik, mint bárki mást. Az új Batman-játékban közel sem elég verekedni, trükközni kell, a denevérember igazi dirty business technikákkal győzi le a bűnözőket, például egy csatornából előbújva lepi meg azokat, vagy a háztetőn csimpaszkodva támad rájuk: a lényeg, minél kevésbé szúrják ki tevékenységét.

Forrás: batmanarkhamcity.com

Gotham bejárható területe jóval kisebb, mint a már említett GTA virtuális városai, sosem találkozunk egyszerű utcai járókelőkkel, és egyáltalán nem járnak utcáin autók, így a denevérjelmezes férfi járgányával, a Batmobile-lal sem fogunk találkozni benne. Ennek ellenére eleinte nagyon jó szórakozás bejárni a játékteret, mivel nem egyszerűen az utcán kell sétálni, hanem a házak között lehet repkedni a sárkányrepülő szárnyához hasonlóan kifeszíthető köpönyeggel, a háztetőkre pedig a filmekből is ismert kilőhető húzókötél szolgál belépőül. Ennél jobban nem is lehetne visszaadni a batmanség hangulatát semmilyen módon, de a nagyjából két hétvégényi játékidő vége felé kissé monotonná válik az egyik városrészből másikba mászkálás.

A főellenség csak óriási lehet

A program fokozatosan ad egyre nehezebb feladatokat, de támadók sikeres harcképtelenné tételéért pontok is járnak, amelyekért különböző extra kütyüket és páncélt is vásárolhatunk. Nagyon sok fejtörő várja a játékost a programban, túszejtőket is le kell szerelni, márpedig Batman erkölcsi aggályai miatt semmilyen lőfegyvert nem használ. Sokszor labirintusszerű helyeken kell átvergődni, általában valamelyik kütyü, például a távirányítható bumeráng vagy a bárhová kilőhető drótkötélpálya a továbbjutás kulcsa.

Forrás: batmanarkhamcity.com

Több főellenség is várja a denevérembert a történet során, sajnos ezek közül csak néhányat sikerült ötletesen kitalálnia a játék készítőinek, legtöbbjük ugyanis Batmannél tízszer nagyobb, szörny, amely valamilyen lövedékeket köpköd vagy dobál, és mindig valamilyen kütyüvel vagy speciális verekedési kombóval kiiktatható, egyedül Mr. Freeze megjelenése nyújt üde színfoltot.
Szövetségeseket is kap Batman a játék folyamán, de szinte előre tudni lehet, hogy ki fogja majd elárulni őt: ha az adott karakter nagy behemót, szinte biztosak lehetünk benne, hogy majd verekedni kell vele, mert segítségébe valami hiba csúszik majd.

Bárcsak ketten is lehetne játszani

Ebből a játékból kiderül, hogy Batmannek lenni éppen olyan szórakoztató, amilyennek az ember gondolja, csak a verekedés és a házak közti kötélen himbálódzás órákon át elszórakoztatja a játékost. A sztori előrehaladtával a játék kissé egysíkúvá válik, de ezt a problémát még egyik hasonló, teljes városok bejárását biztosító játékban sem tudták kiküszöbölni. Ez a Batman-játék nem egy ostoba verekedős program, rengeteg fejtörőt rejt, sokszor kell labirintusszerű helyszíneken, trükkös módokon ártalmatlanná tenni a gonosztevőket - szerencsére, ha elakadnánk, a YouTube-on mindig találni segítséget a továbbjutáshoz.

Forrás: batmanarkhamcity.com

Nem véletlen, hogy a remek grafikájú Arkham Cityből rekordmennyiség fogyott a konzolos verziók október végi premierjekor, a denevérember újabb kalandjai is nagyon élvezetesek. Ezt megspékelni már csak azzal lehetne, ha a programban használható járművek és multiplayer játékmód is lenne, bizonyára sokan szeretnék barátaikkal Batman és Robin jelmezébe bújva elpáholni a rossz embereket, ők azonban ebben a részben is meg kell elégedjenek az egyedül végigjátszható történettel.

A Batman: Arkham City PC-re, Xbox 360-ra és PS3-ra jelent meg, itthon az angol verzióját lehet megvenni 9-13 ezer forintért. Tesztünkhöz az xboxos verziót próbáltuk ki, a beszámolók szerint PC-s kiadás rendszerigénye elég magas, ezért vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy számítógépünk teljesítménye elegendő-e futtatásához.